İstanbul’da 15-16 Haziran işçi forumu

İstanbul Avrupa yakasında 15-16 Haziran Direnişi’nin 53. yıldönümü vesilesiyle “Hiç değil her şey olmak için yeni 15-16 Haziranlar yaratalım!” şiarlı işçi forumu gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Haziran 2023
  • 08:00

İstanbul Avrupa yakasında 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi vesilesiyle “Hiç değil her şey olmak için yeni 15-16 Haziranlar yaratalım!” şiarlı işçi forumu gerçekleştirildi.

18 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen forumda ilk olarak 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nde ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler şahsında saygı duruşu gerçekleşti. Saygı duruşu esnasında “Biz kazanacağız!” şiiri okundu. Saygı duruşunun ardından 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nden görüntülerin yer aldığı sinevizyon izlendi. Sinevizyonun ardından açılış konuşması gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasında şunlar söylendi:

“1970 yılında çıkartılan yasa ile birlikte işçilerin örgütlüğüne ket vurulmak istendi. Fakat örgütlü ve sınıf bilinçli işçiler bu saldırıya karşı iki gün boyunca sokakları zapt ederek şanlı 15-16 haziran direnişini yarattılar. Sermaye devletine büyük bir korku yaratan bu direnişten dersler çıkartmalı yeni 15-16 haziranlar yaratmak için seferber olmalıyız”

Ayrıca seçim dönemini geride bırakırken, seçimin bir çözüm olmadığı ve çözümün örgütlü ve militan mücadele olduğu vurgulandı. Umutsuzluğun yayıldığı bu süreçte birlikteliğin her zamankinden daha da önemli olduğu ifade edildi.

“Devrimci sınıf hareketi için ileri!”

Açılış konuşmasının ardından forum kısmı ile serbest kürsüye geçildi. Serbest kürsüde birçok farklı sektörlerden işçi söz alarak konuşmalar gerçekleştirdi. İşçi konuşmalarında örgütlenmenin önündeki engeller tartışıldı. Aynı zamanda dönemin koşullarını gözeterek mücadele etmenin gerektiğine dair konuşuldu. Son olarak bugünün en büyük eksikliği “işçi sınıfının örgütsüzlüğü” olması vurgusu yapılırken, Emeğin Kurtuluşu gazetesinin bu durumu değiştirmek için bir araç olarak kullanılması gerektiği vurgulandı.

1969 Demirdöküm işgalini yaşamış bir kişi söz alarak yaşadığı iş yeri ve örgütlenme deneyimlerinden örnekler aktardı. Tekstil işçisi bir kişi söz alarak 40 yıldır sektörde çalıştığını belirterek son dönemde Suriye’li işçiler üzerinden iş yerlerindeki artan ırkçılığa karşı mücadelenin öneminden bahsetti.

Geçmiş deneyimlerinden örnekler veren bir başka işçi ise 80 öncesi işçi profili ile 80 sonrası değişen işçi profiline dikkat çekerek mücadeleyi dönemin koşullarını gözeterek daha yaratıcı yöntemleri hayata geçirmenin öneminden bahsetti.

Foruma Yeni Dünya İçin Çağrı'da katıldı. Çağrı adına yapılan konuşmada "Cumhur ve Millet ittifakının işçi emekçileri aldatan birer burjuva faşist partiler" olduğu vurgulandı. 15-16 Haziran eylemine değinilerek devrimci örgütün önemine vurgu yapıldı.

Forumda yapılan konuşmaların ardından devrimci bir sınıf hareketini yükseltmenin önemine vurgu yapılarak etkinlik sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul