Ankara İşçi Meclisi tarafından düzenlenen Ankara İşçi Okulu geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen “İşçi Hareketi: Dün-Bugün-Gelecek” dersi ile başladı.
Kapitalist üretim ilişkilerinin gelişimi ve sanayi devrimiyle birlikte işçi sınıfının oluşum sürecinin aktarılması ile başlayan ilk derste işçi sınıfının tarih sahnesine çıkmasıyla gelişen mücadele ve örgütlenme yöntemleri tartışıldı.
Ludist ve Çartist hareketten sendikaların ortaya çıkış sürecine kadar işçi hareketinin ilk dönem deneyimlerinin aktarılmasının ardından sınıf mücadelesinin üç biçimi olan ekonomik-politik ve ideolojik mücadele biçimleri üzerinde duruldu. 1848 devrimlerinden Paris Komünü’ne ve Ekim Devrimi’ne kadar ve Türkiye’de sınıf mücadelesinin gelişim seyrinden örneklerle bu mücadele biçimlerinin gelişim ve ilişkisi üzerine bir sunum gerçekleştirildi.
Kendiliğinden bilinç ile sınıf bilincinin sınırları ve anlamı üzerine yapılan aktarımın ardından dersin ikinci bölümünde “Ekmek kavgası mı sınıf kavgası mı” başlığı ile katılımcı işçilerin yaşadıkları özgül deneyimler ve son bir yılda gerçekleşen işçi eylemleri üzerinden bir tartışma yürütüldü.
Ankara İşçi Okulu’nun ikinci dersi aralık ayında “Sendikal hareketin tarihi… Nasıl bir sendikal mücadele?” başlığı ile devam edecek.
Kızıl Bayrak / Ankara