Sarıgazi’de bu hafta “Soma, Bartın, Ermenek... Neden İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği?” başlığıyla İşçi Okulu gerçekleştirildi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden bir uzmanın katılımıyla gerçekleşen etkinlik, Soma’da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği dönemi anlatan “Üçyüzbir” filminin gösterimiyle başladı. Ardından söz İSİG Meclisi’nden katılan uzmana bırakıldı.
Soma, Bartın maden katliamları üzerinden sermaye sınıfının ve iktidarının işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik politikalarının eleştirisiyle başlanan sunumda, İSİG’in önemine vurgu yapıldı. “İş kazaları” tanımından yola çıkılarak, iş kazalarının sorumluluğunun sermaye sınıfına ait olduğu ve sermayenin gerekli tüm önlemleri almakla yükümlü olduğu ifade edildi. Özellikle sendikalı işyeri ve fabrikalarda iş kazalarının oranlarının düşük olduğu ve bunun ise sendikal örgütlülük sayesinde başarıldığının altı çizildi.
Sunumun ardından metal, tekstil ve inşaat işkollarından etkinliğe katılan işçilerle İSİG üzerine sorular ve deneyimler paylaşıldı. Fabrika ve işyerlerinde yaşanan “iş kaza”larının en temel sebebinin sermayenin aşırı kâr hırsı ile işyeri ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması olduğu ifade edildi.
Etkinliğe katılan işçiler yaptıkları konuşmalarda, “ortak sorunlara karşı ortak çözümler” üretmek için işçilerin birliğinin ve örgütlü mücadelesinin tayin edici olduğunun altını çizdiler.
Kızıl Bayrak / Sarıgazi