Küçükçekmece’de seçimler üzerine işçi okulu

Küçükçekmece’den sınıf devrimcileri uzun bir süredir farklı sektörlerden işçilerle birlikte işçi okulu çalışmalarına devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Şubat 2023
  • 10:30

Kolektif olarak belirlenen seçim gündemi tartışması için ilk kaynak kitap August H. Nimtz’ın Lenin’in Seçim Stratejisi-1 belirlendi. İşçi Okulu’nda eserin birinci bölümü olan “Marx ve Engels’in Bıraktığı Miras” üzerinden bir anlatım gerçekleştirildi.

Yapılan anlatımda “Marx ve Engels’in kendi dönemlerindeki seçim stratejileri üzerinden uyguladıkları programlar ele alındı. 1848-49 devrimleri Marx ve Engels’in parlamenter demokrasi ve seçim süreçlerini somut ve esaslı bir biçimde bu süreçte ele almaları gerektirdiği ifade edildi. Marx ve Engels’in dünyada gerçekleşen burjuva devrimlerine dönük kendi tutumları ve uygulanması gereken strateji ve taktikler anlatıldı. Ayrıca kendi uyguladıkları stratejilerin sonuçsuz ve hatalı olması sonucunda özeleştiri ile hareket ettikleri vurgulandı. Komünist Birlik içerisindeki seçim stratejileri üzerinden fikir ayrılıklarının oluşması anlatıldı. Birinci Enternasyonal’in hangi koşullar sonucu kurulduğu ve önemi üzerine duruldu. Parlamentoda işçi sınıfının nasıl bir konum ele alması gerektiği ve parlamentonun işlevi üzerine tartışmalar yapıldı.

Kitabın aşağıdaki paragrafı okunarak üzerine tartışma gerçekleştirildi.

“Birlikte baş gösteren fikir ayrılıkları, Marx’ın liderlik ettiği örgütler içinde, burada sadece çok kısa olarak değinilebilecek bir konu olan demokratik bir karar alma sorunu ortaya çıkardı. Seçim stratejisi konusunda birlik liderliği ile aynı fikirde olmayan Gottschalk örneği hakkında kendisinden istifasını sunmasının istendiği söylemek yeterlidir. ‘Birlik’in aldığı kararlara uymak’, ‘üyelik koşullarından biriydi. Gottschalk, Marx’a bu kuralı doğru bulmadığını ve ‘kişisel özgürlüğü risk altında’ olduğu için istifa edeceğini söyledi. Bu olay hakkında bilinenler, Birlik’in kurallarının, en çok Lenin’le ilişkilendirilmiş olan demokratik merkeziyetçiliğin habercisi olduğu savını desteklemektedir.”

Kitabın ara başlıkları olan “Seçim meydanında ilk adımları”, “Mücadele dersleri”, “Mart 1850 Çağrısı”, sınıf mücadelesinde “Yeni Bir Çağ”, “Uluslararası İşçi Derneği, işçi sınıfının siyasi partilerinin tohumlarını atmak” kısımları üzerine anlatım gerçekleştirildi. Yapılan anlatımla birlikte tartışmalar yürütüldü. Yürütülen tartışmalarından ardından işçi okulu sonlandırıldı. Bir sonraki işçi okulu için planlama yapıldı.

August H. Nimzt’in “Lenin’in Seçim Stratejisi” eseri üzerinden bundan sonraki işçi okulları devam edecek.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece