6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerin ve ardından yaşanan sürecin işçi sınıfı-siyaset ilişkisi açısından değerlendirilmesinin önemi vurgulanarak başlayan sunumda, depremlerle birlikte Türkiye’nin çarpık kapitalist devlet anlayışının tel tel döküldüğü ifade edildi. İşçi sınıfı başta olmak üzere halkın bu süreçte gösterdiği dayanışmanın önemi ve anlamı dile getirildi. Deprem bölgesine giden katılımcıların doğrudan gözlemlerini de aktardığı sunumda bir doğal afetin nasıl bir siyasal afete dönüştüğü dile getirilerek bu siyasal enkazı ortadan kaldırmak için işçi sınıfı ile siyaset ilişkisinin nasıl kurulması gerektiği üzerine tartışmalar yapıldı.
Deprem örneği üzerinden kapitalist devlet, işçi sınıfı ve siyaset ekseninde yapılan sunumun ardından ders kolektif tartışmalarla devam etti.
Yapılan tartışmalarda yürütülen dayanışma çalışmalarının önemi ile birlikte eksik kaldığı yanlar vurgulandı. Bir aylık süreçte yürütülen dayanışma faaliyetlerinin bir örgütlenme seferberliğine ve hesap sorma tutumunun gerekliliği üzerine duruldu.
Hesabın ancak işçi sınıfının etkili bir toplumsal kuvvet olarak siyaset sahnesinde yerini alması ile sorulabileceği dile getirildi.
İşçi Okulu’nun son dersi Ankara İşçi Meclisi’nin önümüzdeki dönemki çalışmalarının planlanması için bahar dönemi meclisinin tarihinin belirlenmesi ile sona erdi.
Kızıl Bayrak / Ankara