Gebze'de 13. dersini gerçekleştiren İşçi Okulu'nda “Grev nedir? Grev hakkı nasıl kazanıldı?” konuları işlendi. Milat öncesinden günümüze kadar grevin, işçilerin iş bırakmasının tarihsel gelişimi, sanayi devrimiyle birlikte grevler ve greve karşı çıkarılan kanunlar anlatıldı. PowerPoint ile yapılan sunumda, dünyanın ilk bilinen grevi olan Mısır piramidi işçilerinin eylemi, Paris ve Lyon'daki basımevi işçilerinin grevi gibi örnekler verildi.
Sunumun ikinci bölümünde, Osmanlı’dan günümüze işçi eylemleri içinde önemli grev süreçleri, devlet tarafından işçilerin örgütlenmesini ve greve çıkmasını yasaklayan kanunlar, grev hakkı için yapılan toplantı ve mitingler, grev hakkı için greve çıkan Kavel işçilerinin mücadelesi anlatıldı.
Anlatımın devamında Kavel belgeselinden kesitler gösterildi. Belgeselin ardından günümüzdeki grevlerin tablosu, sendikalı fabrikalarda toplu sözleşme ve ücret talebine sıkışmış grev algısı ve son dönemdeki grev yasakları üzerine konuşuldu.
Engels ve Lenin'den grevin farklı yönleriyle tanımını yapan alıntılar yapıldı. Grevin gücünü işçilere yeniden hatırlatmanın, işçilerin tarihsel-sınıfsal bilincini arttırmanın ve grev yasaklarına karşı yeniden grev hakkına sahip çıkmak için yürütülmesi gereken mücadelenin önemine vurgu yapıldı.
Kızıl Bayrak / Gebze