Ağustos Ayı İşçi Hakları İhlalleri Raporu

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Çukurova Temsilciliği, Ağustos Ayı İşçi Hakları İhlalleri Raporu’nu yayınladı, fabrikalardaki hak ihlallerine devletin sessiz kalarak patronları cesaretlendirdiğine dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Eylül 2019
  • 13:44

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği olarak örgütlenme çalışması yürüttüğümüz bölgelerden sendikamıza ulaşan işçi hakları ihlallerini rapor halinde basına göndermeye, ayrıca yine ilgili SGK temsilciliklerine ve çalışma bakanlığına iletmeye devam ediyoruz. Sendikamızın amacı bir taraftan işçilerin şikâyetlerinin gündemde kalması iken, diğer taraftan bu yaptıklarımızın hak gasplarına sebep olan firmalara yönelik bir basınç olmasıdır. Ancak bir kez daha altını kalınca çizmek isteriz ki devlet kurumları fabrikalarda yaşanan bu hak ihlallerine sessiz kalmaktadır. Yaşanan bu hak ihlallerine karşı sessiz kalınarak patronlar cesaretlendirilmekte, ayrıca çeşitli teşviklerle de ödüllendirilmektedir.

Antep

Antep’te şu son aylarda yoğunlaşan şikayetlerden biride fabrikalarda yemek kalitesinin düşmesi, besin değerinin az yemeklerin işçilere verilmesidir. Bu durum patronların işçi maliyetini daha da düşürmek için yemeklerden de tasarruf yaptıklarını göstermektedir. Oysa çok ağır şartlarda ve fazla mesai yapan işçilerin sağlıklı beslenmesi zorunludur.

Diğer taraftan bir başka şikayette iş arayan işçilere yaşatılan mağduriyettir. Firmalar işçi alımı ilanları veriyorlar. Bu ilanlar üzerine İŞKUR’dan aldıkları belgeyle iş başvurusuna giden işçileri işte denedikten sonra bile eleman alımı yok diyerek geri gönderiyorlar.

*

AYKAR HALI: Yaklaşık 70 işçinin çalıştığı firmadan sendikamıza sürekli olarak maaş ödemelerinin gecikmesi, ücretsiz izinler nedeniyle şikayetler gelmektedir. Bu firma son olarak işçileri topluca ücretsiz izne gönderdi. Çıkmak isteyen işçilere kendiniz çıkın, iş olunca biz sizi çağıracağız denildi.

GÜMÜŞOĞLU TEKSTİL: İşçiler resmi tatillerde ve hafta tatillerinde çalıştırılmaktan, gelmeyenlerin işten çıkarılmakla tehdit edilmesinden şikâyetçiler. Ayrıca bankaya ücretin bir kısmının yattığı, geri kalanın elden verildiği, bir işçinin iki makineye bakmaya zorlandığı, şikâyet eden işçilerin işten tazminatsız atılmakla tehdit edilmesinden yakınmaktalar.

AHMET KAPLAN TEKSTİL: İşçiler özellikle gece verilen yemeklerden şikâyetçi oldular.

KAPLAN FLOOR HALI: Gece verilen yemeklerden, ekmeğin bile bayat olmasından şikâyet var.

SANAT HALI-KARTAL TEKSTİL: BCF iplik bölümünde çalışan işçiler gerekli donanım olmadan iş yapmaya zorlandıkları için bel fıtığı olduklarını söylemekteler. Ayrıca BCF iplik bölümünde çalışan işçiler baskıyla konfeksiyon bölümünde çalışmaya zorlanıyorlar. Dokumada çalışan işçilerde ya konfeksiyona ya da iplik bölümünde çalışmaya zorlanıyor. İşçilere bilmedikleri, riskli ve can güvenliklerini tehlikeye düşürecek, iş kazası olasılığı fazla olan bölümlerde çalışmaları için baskıyla imza attırılıyor.

SARYÜN HALI: İşçiler besin değeri düşük sağlıksız yemeklerden, yeterince serinletilmeyen sıcak ortamdaki çalışma koşullarından ve havalandırma olmamasından şikâyetçiler.

KAPLAN FLOOR HALI: Gaziantep 5. Organize ’de ki bu firmanın dokuma bölümünde çalışan 25 işçi istekleri dışında ücretsiz izne çıkarıldılar. Ücretsiz izni kabul etmeyen işçilere kendi isteğinizle istifa edin baskısı yapıldı.

KARAN TEKSTİL: Yemeklerden şikayetçiler.

ERKAPLAN: İşçiler bayrama parasız girdiklerini söylüyorlar. 7'ci aydan kalan 100 saate yakın mesaisini alamayan işçiler hiç değilse aylıklarını istediler.

GAZİKENT TEKSTİL: Üretim durdu, herkesi işten çıkardılar. İşçilere olması gerekenden çok az tazminat verildi.

OBA MAKARNA: 4. Organize de bulunan firmadan yola savrulan toz buğday kepeği civarda çalışanları çok zor durumda bırakıyor.

Adana

ATLAS DENİM: Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve sendika düşmanlığıyla nam salan ATLAS DENİM’de işçiler ağır çalışma koşullarından şikayetçiler. Can güvenlikleri olmadan çalıştıklarını söyleyen işçiler üretimde kullanılan kimyasallarla da temas ettiklerini, ellerinin ve derilerinin yaralandığını söylemekteler.

KIVANÇ TEKSTİL: İşçiler 30 Ağustos'ta normal mesaiyle çalıştırıldıklarını, bunun yerine 15 Ağustos'ta izin verildiğini, mesai ücretlerindeki eksilmeden kaynaklı bunu istemediklerini söylediler.

Mersin

Her yerde olduğu gibi Mersin Serbest Bölge’de de İŞKUR üzerinden işçi alan tekstil patronları İŞKUR’lu işçileri işten çıkardıktan sonra düzenli olarak yerlerine yine İŞKUR’dan işçi almakta, böylece bedavaya işçi çalıştırmaktadırlar. Ayrıca serbest bölgede çalışan işçiler kurban bayramı öncesi bazı yerlerde pazar günü arife gününün yerine çalıştırıldıklarını, bu yüzden mesai verilmediğinden şikâyet ettiler.

*

RDL TEKSTİL/AXSOI TEKSTİL/#Zara: Mersin Serbest Bölge’de bulunan ve eski adı RDL TEKSTİL olan, sonradan ismini AXSOI TEKSTİL yapan bu firmada işçiler mağdur edildi. İşçilere haklarıyla birlikte firmanın devredildiğine dair hem RDL TEKSTİL patronu tarafından, hem de AXSOI TEKSTİL patronu tarafından sözler verildi. İşçilere buna göre evraklar imzalattırıldı. Ancak her iki patronda sözünü tutmadı. İşçilere tazminatları ve alacakları ödenmedi. İşçilerin yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi için bu firmalara sipariş veren, vermeye devam eden #Zara’ya çağrı yapıyoruz. Hem alacaklı hem de davacı işçilerin hakları verilmelidir.

FL KONFEKSİYON: Mersin Serbest Bölge'de bulunan ve #Zara’nın işini yapan firmada İŞKUR’dan alınan işçilerin süresi dolanları işten çıkarıyorlar. Tartışma çıkartıp işçilerin kendilerinin işi bırakmasını sağlıyorlar. Kendi çıkarttıktan yılı dolan işçilere tazminat vermemek için de imza arttırıyorlar. Ayrıca istenilen sayıyı çıkaran işçilere daha çok sayı çıkarsın diye baskı yapılıyor. İşçiler yarış atı gibi yarıştırıldıklarını söylüyorlar.

Adıyaman

İNTERNET TEKSTİL: Adıyaman’da bulunan firmadan gelen şikayetlere resmi tatillerde de çalıştırılan işçilere normal gün gibi ücret veriliyor. Ek mesai ücreti verilmiyor. Ayrıca işçilere AGİ verilmiyor. İşçiler “yetkililer neden sesiz kalıyor, devlet neden takip etmiyor?” diye soruyorlar.

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği
2 Eylül 2019