DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği’nden ‘Mart Ayı İşçi Hakları İhlalleri’ raporu

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği, bölge fabrikalarında yaşanan işçi hakları ihlallerine ilişkin Mart ayı raporunu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Nisan 2019
  • 11:11

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği, çalışma yürüttüğü bölgedeki fabrikalarda, işçiler tarafından iletilen şikayetleri aylık raporlar halinde düzenli olarak duyuracağını açıklayarak Mart ayı ihlallerini kamuoyuyla paylaştı.

“Kölece çalışma koşulları Mart ayında da seçimlerin gölgesinde artarak devam etti” denilen raporda, il il ve fabrika fabrika derlenen işçi hakları ihlalleri şöyle:

Antep

Şubat ayında asgari ücret sonrası ücretlere yapılan düşük zamlara karşı gerçekleşen işçi eylemleriyle gündeme gelen Antep’te tekstil, dokuma işçilerinin şikayetleri daha çok düşük ücret zamları, işçilere yapılan baskılar, çalışma koşulları ve işten çıkarmalar üzerine oldu.

*BADE HALI’nın dokuma bölümünde işçi ücretlerine %6 zam yapılırken yemekler ve plastik bardak kısıtlandı. Mesaileri, etli yemekleri kaldırıldı. Maaşların bir kısmı elden veriliyor. İtiraz eden işçilere beğenmeyen işten çıksın deniliyor. Dokumacılar çagcı olmalarına rağmen başka bölüm ve işlerde çalıştırılıyorlar. Kabul etmeyenler işte çıkarılıyor.

*KOZA POLYESTER’de işçilere yıllık izin baskıları yapılıyor. İşçilere yıllık izinler firmanın istediği tarihlerde kullanacaklarına dair kâğıt imzalatılıyor, imzalamayanlara baskı yapılıyor.

*KARAN TEKSTİL'de yapılan %13-15 arası zam işçilerin beklentisini karşılamadı.

*HAKPA TEKSTİL’de 6 aydır işçi ücretlerinde gecikme oluyor.

*ZEKİ MENSUCAT polyester işletmesinde işten çıkarmalar oldu. İşten çıkarılan işçilere yapılan zam sonrası maaş farkları verilmedi.

*2. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan FESTİVAL HALI da işçiler yapmadıkları iş dışındaki bölümlerde baskıyla çalıştırılıyor, zorla mesaiye bırakılıyor. Hafta tatili haklarını kullanan işçiler işten atılmakla tehdit ediliyor. Yakını olmayan işçilere ayrımcılık yapılıyor. İşçilerin mola saatlerinde de telefon kullanması yasak. İşçilerden zorla e devlet şifreleri alınıyor.

*ERUSLU TEKSTİL’de işçilere elden maaş veriliyor. Maaşları kademeli olarak veriliyor.

*ŞEHZADE HALI'da işçiler verilmeyen hakları nedeniyle 17 işçi işten ayrıldı. Haklı fesih yaptı. İşçiler 1 yıldır doğru düzgün ücret alamıyor ve maaşları sürekli eksik yatıyordu. Baskılara ve küfürlere maruz kalan işçiler sık sık ücretsiz izne çıkarılıyordu.

*GAMA POLYESTER’de daha önce işten çıkarılan işçilerin tazminatı ödenmedi. İşçiler sürekli oyalanıyor. Çalışanlar ise pazarları zorunlu olarak, 12 saat çalıştırıyorlar. Aylıkların yarısını elden veriyorlar. Onu da sürekli geciktiriyorlar. Mesai paralarını da geciktiriyorlar.

*YUSUF HALI’da ücretlere yapılan % 8 zamdan işçiler memnun değil.

*LİNEA HALI’da % 18’lik zamdan işçiler memnun değil. Ocak ayının zam farkı verilmedi.

*Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ZÜMRÜT GIDA’da işçiler 3 aydır maaşlarını alamadıkları için Mart ayında fabrika önünde eyleme başlamışlardı. Eylemlerini yaklaşık bir hafta sürdüren işçiler mahkeme yoluyla haklarını arayacaklarını söyleyerek eylemlerini sonlandırdılar.

*YASİN KAPLAN da 27 işçi işten çıkarıldı.

*KARAN TEKSTİL de işçiler yapılan düşük zamdan şikâyetçi.

*ÖZ KAPLAN HALI da işçilerin itirazları sonucu yapılan düzenlemeyle maaşlara zam yapıldı.

*4. organizede bulunan CANAN TEKSTİL’in iplik bölümünde işçiler ücretlerine yapılan düşük zam nedeniyle iş bırakma eylemi yaptılar. Bu eylem sonrası 100 TL'den fazla vermem diyen patron işçilerin eylemi karşısında zammı 150 TL'ye çıkardı. İşçiler bunun üzerine iş başı yaptı. Ayrıca dokuma bölümünde de işçilerin hesabına 150'şer lira yatırıldı.

*KAPLANSER CARPET de %14 oranında yapılan zammı kabul etmeyen işçilere baskı yapıldı.

Ayrıca Antep’te Koza Polyester, Karan Tekstil, Yusuf Halı, Linea Halı, Bossan Uğur Demir Halı, Okkıran Arka Halı, Reis Halı, Gür Cotton, Canan Tekstil, Durkar Halı, Sanat Halı, Kaplanser Carpet, Bade Halı, Şireci Tekstil 3 ve Şireci Tekstil 4 gibi firmalarda çalışan işçiler uzun bir süre ücretlerine ne kadar zam olacağını bilmeden çalıştılar. Yine HOROZ LOJİSTİK’te işçiler 3 ay boyunca maaş almadan çalıştılar.

Mersin

*Mersin Serbest Bölge'de bulunan ECEM TEKSTİL, İŞKUR üzerinden işe giren işçileri ücretsiz izne çıkaran firma, işçileri işten atmakla korkutarak, ücretsiz izin süresince İŞKUR'dan işçilere verilen parayı geri alıyor. Mersin Serbest Bölge'de İŞKUR üzerinden işçi çalıştıran kimi firmalarında aynı yöntemi izlediği yönünde şikayetler var.

*Toroslar ilçesinde bulunan YALIN HAZIR GİYİM’de işçiler ücretlerine yapılan düşük zammı beğenmedikleri için 2 hafta boyunca hafta içi ve cumartesi günleri mesaiye kalmadılar. 350 işçinin çalıştığı fabrikada asgari ücretin bile altında çalıştırılan işçiler var. 50-70 arası işçi asgari ücretin altında 1850-1900-1950 arası maaşla çalıştırılıyorlar. Ayrıca sigortasız çalıştırılan 8-10 arası emekli bulunuyor.

Osmaniye

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OOSB) fabrikalarda sürekli “iş kazaları” yaşanıyor. Toprakkale İlçesi Büyük Tüysüz Beldesi sınırları içerisinde bulunan OOSB'de ki demir çelik, tekstil ve filtre üretim fabrikalarında 23 ve 24 Mart'ta bu önlenebilir “iş kazalarında” 9 işçi çeşitli yerlerinden yaralandı. Son bir buçuk ay içerisinde Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde defalarca “iş kazası” yaşandı. İhmaller sonucu gerçekleşen bu “iş kazalarında” 36 işçi yaralandı. 3-4 Mart tarihlerinde yaşanan “iş kazalarında” biri kadın 10 işçi yaralanmıştı. 11, 12, 13 ve 14 Şubat tarihlerinde ise 2'si kadın 17 işçi yaralanmıştı.

Arka arkaya yaşanan bu “iş kazaları” gösteriyor ki; gerek Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşanan bu iş kazalarının nedeni denetimsizlik, patronların aşırı kar hırsıdır. Osmaniye, patronlar için gözde yatırım bölgelerinden biridir. Bu iş kazaları Osmaniye’nin patronlar için neden gözde olduğunu fazlasıyla göstermektedir. Devletten teşvik alan patronlar, iş önlem almaya gelince cimri davranmaktadır. Patronlara her türlü kolaylığı sağlayanlar ise iş denetime gelince ortada gözükmemektedir. İşçilerin can güvenliği tehlikeye girmektedir. Yaşanan iş kazalarının sorumlusu hem teşvik alıp önlem almayan patronlar, hem de teşvik verip denetim yapmayan devletin kurumlarıdır.

Adana

Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan ATLAS DENİM'de Mehmet İşlek isimli işçi 16 Mart gecesi önce bir "iş kazası" geçirdi, ayağına demir düştü ve hastaneye kaldırıldı. 18 Mart sabahı ise kalp krizi geçirdi ve vefat etti. Bu "iş kazasının" tesadüf olmadığını, Atlas Denim'de çalışan işçilerin yoğun iş temposundan rahatsız olduklarını belirtmek istiyoruz. Sendikamıza bilgi veren Atlas Denim işçileri yoğun çalışma temposunun, işçilere yapılan çabuk olma baskısının işçilerde stres yarattığını, bedenen de yorulan işçilerin “iş kazası” geçirme ihtimalini arttırdığını söylemektedir.

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği
3 Nisan 2019