Reklamlar ve yalanlara dair

Kapitalistlerin reklamlarına kanmayalım, 8 Mart’ın özüne sahip çıkalım!

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2022
  • 18:20

Kapitalizm işçi ve emekçilerin bedel ödeyerek yarattığı her mücadele gününün özünü karatmaya ve bu günleri anlamsızlaştırmaya çalışıyor. 8 Mart, 1 Mayıs vb. gibi mücadele günleri kapitalistler tarafından kendi kirli emelleri için kullanılmak isteniyor.

Örneğin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün haftalar öncesinde televizyonlardan gazetelere, billboardlardan alışveriş merkezlerine kadar bir dizi mecrada kadın ürünlerinin reklamları yayınlanıyor. Reklamlarda “8 Mart kadınlar günü fırsatlarını kaçırma” türünden spotlar öne çıkıyor.

Kapitalistler 8 Mart’ın sadece kadınlara hediye alınabilecek bir gün olarak anılmasını istiyorlar. Oysa 8 Mart kadın emekçilerin eşit işe eşit ücret, insanca çalışma koşulları ve ücretsiz kreş hakkı talepleri uğruna verdiği mücadelelerin ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla her şeyden önce emekçi kadınların yüz yetmiş yılı aşkın mücadelelerini simgeliyor ve kadınları tarihsel geleneğin izinden mücadeleyi yükseltmeye çağırıyor.

Burjuvazi, bu mücadelelerde yaşamını yitiren işçi ve emekçi kadınların anısının yaşatılmak istenmesinin karşısındadırlar ve 8 Mart’ı ticari faaliyetlerin olduğu bir güne çevirmek istemektedirler. Reklamlarda boy boy gösterilen ve fırsat olarak lanse edilen ürünler emekçi kadınlara 8 Mart’ın özünü unutturmak içindir. O yüzdendir ki 8 Mart’ın güncel çağrısını taşıdığı için afişler asan, yazılamalar yapanlar ve eyleme katılanlar baskı ile karşılaşırken, 8 Mart’ın özünü kaybettirmeye yönelik verilen her türlü reklam serbestçe ve devlet desteğiyle yapılmaktadır.

Koç ve Sabancı gibi sermaye grupları ise paylaştıkları reklam filmlerinde kadınların eşitliğinden bahsetmektedirler. Oysa aynı sermaye grupları fabrikalarında ve işletmelerinde kadın işçilerin bir dizi hakkını gasp etmekte ve eşitsizliği dayatmaktadırlar. Reklam filmlerinde gösterdiklerinin aksine kadın emekçilere haklarını tanıdıkları ve pozitif ayrımcılık yaptıkları külliyen yalandır. Çünkü kriz anında ilk başta kadın işçileri işten çıkaranlar bu aynı sermaye grupları. Erkek işçi ile aynı işi yapmalarına rağmen kadın işçilere düşük ücret verenler onlardır. O yüzden sermaye gruplarının çektiği reklam filmleri var olan gerçeğin tersyüz edilmesinden başka bir şey değildir.

Kapitalistlerin yaratmak istediği algıya kanmayalım ve kapılmayalım. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün özünü unutturarak bir ticari gün yaratmak isteyenlere inat mücadelenin yükseltildiği bir gün olarak 8 Mart’ın özüne ve değerlerine sahip çıkarak alanları dolduralım.