Kadın İşçi’den forum

Kadın İşçi, 5 Mayıs günü DİSK Basın-İş Sendikası salonunda “Sendikalarda kadın ve LGBT+’ların temsili ve örgütlenmesi” başlıklı forum gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 06 Mayıs 2024
  • 11:30

Kadın İşçi, 5 Mayıs günü DİSK Basın-İş Sendikası salonunda “Sendikalarda kadın ve LGBT+’ların temsili ve örgütlenmesi” başlıklı forum gerçekleştirdi.

Necla Akgökçe moderatörlüğünde gerçekleşen foruma konuşmacı olarak Basın-İş eski  Genel Sekreteri Özge Yurttaş, KAOS GL sendika çalışma grubundan Seçin Tuncel katıldı.

Özge Yurttaş, geçmiş dönemde farklı görevlerde bulunduğu DİSK bünyesinde Kadın Komisyonu’nun tüzüksel güvenceye alınması için gündeme gelen tüzük değişikliğinin reddedilmesi deneyimini paylaşarak, sendikalardaki erkek egemen yapı üzerine düşüncelerini ifade etti. Konuşmasının devamında sendikal hareketin krizinden bahsetti ve kadın işçilerin çalıştığı sektörlerde mevcut tabloyu ve örgütlenmenin önündeki engelleri anlattı. 20 yıllık AKP iktidarı dönemiyle birlikte inşa edilen çalışma rejiminin cinsiyetçi olduğunu vurguladı. Yurttaş, sendikaların da erkek egemen bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Konuşmasında işyerlerinden başlayarak sendikalarda kadınların katılımını güçlendirmenin önemli olduğunun altını çizdi. Mevcut tablonun, sendikal yönetimlere basınç yapacak tüzüksel güvencelerle, kadın işçilerin temsiliyetlerinin güçlendirilmesi ve karar mekanizmalarının içinde yeralmasıyla değişeceğini ifade etti.

Seçin Tuncel ise konuşmasının başında “Kapitalizmin cinsiyetçi yapısını kabul ederek  başlamak gerekiyor” dedi. Yakın zamanda hazırlanan rapordaki verileri paylaştığı konuşmasında LGBT+ların istihdamda yer almakta yaşadıkları zorlukları paylaştı. Toplumsal cinsiyetin mesleklerle ilişkisinin de vurgulandığı konuşmada LGBT+ların dışarıya kapalı davrandığını çünkü ayrımcılığa uğrayacaklarını düşündüklerini ifade etti. Sendikaların da kapalılık siyaseti izlediğini ve çalışma yaşamında ayrımcılığa karşı bir mücadele çizgileri olmadığını belirtti. Geçmiş yıllarda LGBT+ların toplumsal mücadelenin farklı güçleriyle etkileşim ve iletişiminde de örnekler verdi. Konuşmasını LGBT+ların çalışma yaşamında karşı karşıya zorluklar ve bu açıdan yaşanan deneyimlerle tamamladı.

Necla Akgökçe’nin de konuyla ilgili düşünceleri paylaşmasının ardından soru-cevap ile forum sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul