Kadın İşçi: Deprem bölgesinde kadın emeği

Kadın İşçi yaptığı toplantıyla “Depremden etkilenen kentlerde kadınların ücretli-ücretsiz emeği raporu”nu yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 11 Ocak 2024
  • 20:15

Kadın işçi, depremden etkilenen kentlerde kadınların ücretli-ücretsiz emeği ile ilgili raporunu bugün (11 Ocak) kamuoyu ile paylaştı.

Malatya, Antakya ve Maraş’ta 42 kayıtlı olmak üzere yaklaşık 60 kadınla görüşmelerden hazırlanan rapor, Özgür Genç ve Bahar Gök tarafından sunuldu. Depremin ardından kadınların ücretli- ücretsiz emeğini değerlendirebilmek için öncelikli olarak deprem öncesindeki tablo özetlendi.

Depremin öncesinde kadın işçilerin Malatya’da sanayi de, Antakya’da ise tarımda istihdam edildiğinin ifade edildiği sunumda, depremin öncesinde de kadınların düşük ücretlere (hatta asgari ücretin altı), sigortasız ve güvencesiz çalışmaya mahkum edildiği vurgulandı. Maraş’ta fabrikaların da yıkılmasının ardından istihdamda düşüş olduğu dile getirildi.

Depremin sonrasında yaşanan büyük yıkımla, çok sayıda kadının çalışma yaşamına katıldığı ancak güvencesiz işlere yönelmek zorunda kaldığı, patronların da bu durumu istismar ettiği, talebin fazlalığından kaynaklı daha hoyratça davrandıkları ifade edildi. Bölge patronlarının depremi fırsata çevirdiğinin de vurgulandığı sunumda, Malatya’daki kreşin depremden sonra bir daha açılmadığı söylendi.

Depremin ardından çalışma yaşamındaki zorlukların yanısıra, kadınların bakım yüklerinin de arttığı ifade edildi. Çadırların ve konteynerlerin ihtiyaçlarının kadınlar tarafından karşılandığı söylendi. Geniş aileler içinde birarada yaşamanın kadınlarda yarattığı sorunlar dile getirildi.

Devletin sorumluluklarını yerine getirmemesi sonucu artan güvenlik ve şiddet sorunlarının ciddiyetini koruduğu ifade edildi. Rapor, deprem bölgesinde emekçi kadınların hala yaşadıkları ve önümüzdeki süreçte de yaşamaya devam edecekleri sorunlarla ilgili politika önerileri ile son buldu.

Önerilerin içinde, güvencesiz çalışmaya karşı taleplerin incelenmesi, kadınların istihdama katılmasının önündeki en büyük engel olan çocuk bakımı ile ilgili devletin sorumluluk üstlenmesi için gündem oluşturulması, kadın işçilerin işyerlerinde yaşadıkları sorunların takip edilmesi, asgari ücrete dair politika geliştirilmesi, TYP (Toplum Yararına Çalışma) ile ilgili talepler üretilmesi, ulaşım sorununun gündemleştirilmesi, kadınlara psikolojik destek verilmesi, okullarda çocuklar için yemek ve ulaşım desteği sağlanması, bölgede her geçen gün artan şiddete karşı mekanizmalar geliştirilmesi, devletin geçimlik arazilere çeşitli sebeplerle el koymasına karşı taleplerin gündeme alınması yer alıyor.

Kızıl Bayrak / İstanbul