İzmir'de kitlesel miting:

"Emeğimizi, haklarımızı, geleceğimizi ezdirmeyeceğiz"

İzmir'de Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri, "Emeğimizi, haklarımızı, geleceğimizi ezdirmeyeceğiz" dedi ve yarım günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Yapılan mitingde emekçiler krizin bedelini ödemeyeceğiz dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Mart 2022
  • 17:35

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri, “Emeğimizi, haklarımızı, geleceğimizi ezdirmeyeceğiz” diyerek yarım günlük iş bırakma eylemi ve miting düzenledi. İşçiler üç koldan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdiler.  

Genel-İş 2 ve 9 No’lu Şube üyesi işçiler Kültürpark 9 Eylül kapısı önünden Genel-İş 1 ve 3 No’lu Şube üçüncü hol önünden Lozan’a yürüdü. Lozan kapısında buluşan 1-2-3 ve 9 No’lu şube üyesi işçiler Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Konak Pier önünden Genel-İş 4 ve 5 No’lu, Gündoğdu Meydanı’nda ise Genel- İş 6-7 ve 8 No’lu şube üyesi işçiler taleplerini haykırarak yürüyüş gerçekleştirdi. İşçilerin oldukça coşkulu yürüyüşü esnasında polisin  yolun trafiğe kapandığı gerekçesi ile kısa süre tartışma yaşandı işçiler yoldan yürümeye devam etti.

Eylemde ilk konuşmayı Remzi Çalışkan patı. Çalışkan “Bu kara zor bir dönemde meydana akan dostlar, yoldaş hoş geldiniz” diyerek eyleme katılanları ve işçileri selamladı.

Konuşmasına “Emeğimizi, haklarımızı ve geleceğimizi ezdirmeyeceğiz” diyen Çalışkan şunları vurguladı:

"Dünya halkaları ve emekçiler Covid ile savaşırken şimdide emperyalistlerin çıkardığı savaşla yüz yüze kalmaya mecbur bıraktılar. Bu savaşta emekçiler, kadınlar, çocuklar ölüyor. Savaşa ayrılan bütçeden bahsederek silah tekelleri palazlandırılıyor emekçilere ise kan göz yaşı ve yıkım getiriyor.”

Çalışkan, emperyalist savaşlara değinerek şöyle devam etti:

“Savaş ile beraber ekonomik krizler derinleşiyor. Her gün  gelen zamlar ile işçi sınıfını, emekçileri açlığa, yoksulluğa terk ediliyor. Her gün gelen zamlar ile artık emekçilerin tenceresi kaynamaz oldu. İktidarın dışa bağımlı politikalarının sonucunu emekçiler çekiyor. Enflasyonun %100 geçtiği. İşçi sınıfı bu gelen zamlar sonucunda düşük ücretler ile yaşamaya mahkûm edemezsiniz. İşçi sınıfı diyor ki sizin krizin faturasını biz ödemek zorunda değiliz diyen binlerce işçi burada ülkenin birçok yerinde işçiler direniyor. Biz sizin sorumlusu olduğunuz krizin faturasını ödemeyeceğiz."

Daha sonra söz DİSK genel başkanı Arzu Çerkezoğlu konuşma yaptı. Çerkezoğlu şunları vurguladı:

“Direnen grevde olan sağlık emekçileri, Farplas ve bütün işyerlerinde direnen işçilere, ağacına, ormanına, zeytine, suyuna, doğasına sahip çıkanlara, haklarımızı ezdirmeyeceğiz diyen belediye işçisi arkadaşlarıma selam olsun. Çekip gitsinler diyenlere karşı hiçbir yere gitmiyoruz diyenlere selam olsun.”

Çerkezoğlu AKP iktidarının politikalarına, kriz, pandemi ve sermaye odaklı çıkardığı savaşlara değindi ve “Ülkeyi yönetenleri bir kez daha sorumluluğa çağırıyoruz” diyerek şu talepleri sıraladı:

“Elektrik, su, doğal gaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır.

Tüm maaş ve ücretler en az asgari ücret artış oranı kadar artırılmalı, yılın daha başında enflasyon karşısında eriyen asgari ücret yeniden belirlenmelidir. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT’lilerin emeklilik hakları verilmelidir.

Asgari ücretin üzerindeki vergi dilimi yüzde 10’a çekilmeli, çok kazananın çok vergi verdiği adil bir vergi politikası benimsenmelidir

Esnaf kuryelik/kendi hesabına çalışma/özel istihdam bürosu/taşeron adı altındaki tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımının önündeki tüm yasal ve fiili engeller kaldırılmalıdır.”

Yapılan konuşmaların ardından eylem halayla ile son buldu.

Yürüyüş ve eylem boyunca sık sık "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Karanlığa teslim olmayacağız", "İnadına sendika inadına DİSK", "Faşizme karşı omuz omuza", "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği", "AKP  halka hesap verecek", "Zafer direnen işçilerin olacak" sloganları atıldı.

Mitinge ayrıca DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan, DİSK’e bağlı sendikaların İzmir Şubeleri, Genel-İş Genel Merkez yönetimi, KESK İzmir Şubeler Platformu, Lastik iş, Birleşik Metalş, Emekli Sen katılırken grevdeki sağlık emekçileri, CHP Milletvekili Kani Beko, HDP Milletvekilleri, TİP, CHP ve İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir