Kadınlar Kadıköy'de toplandı: "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz!"

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme tartışmalarına karşı "Sözleşme uygulansın" talebiyle kadınlar eylemde.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Ağustos 2020
  • 18:59

Kadın düşmanı AKP-MHP iktidarının İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme tartışmalarına karşı kadınlar ülke genelinde bugün eylem çağrısı yapmıştı.

Bu kapsamda, akşam 19.00'a doğru İstanbul Kadıköy'de Beşiktaş İskelesi önünde miting için toplanma başladı.

Polisin yoğun abluka altına aldığı eylem için kadınlar "İstanbul Sözleşmesi uygulansın" vurgusuyla toplandı.

Açık kürsüyle devam eden eylemde, kadına yönelik şiddetin önünü açan uygulamaları teşhir eden konuşmalar yapıldı. Emine Bulut'un, Ceren Damar'ın da aralarında olduğu, öldürülen kadınların hikayeleri anlatılırken, "İstanbul sözleşmesi uygulansaydı bu kadınlar yaşardı" vurgusu yapıldı. "Yaşasın kadın dayanışması!", "Jin jiyan azadi!", "Her yer katliam, katiller hanemizde!", "Kadın cinayetleri politiktir!" sloganları atıldı.

"Kadın cinayetleri politiktir"

Üniversiteli bir genç okullarında kadınların yaşadığı sorunlara değinirken taciz, tecavüz ve şiddete karşı okullarda yan yana gelme çağrısı yaptı.

Yapılan bir diğer konuşmada ''Kadın cinayetleri politik derken karakolda Kürtçe tercüman olmadığı için şikayeti kayda alınmayan Fatma Altınmakas'ı kastediyoruz. Kadın cinayetleri politik derken bu eylemlere yığınla gelen polisin kadın cinayetleri yaşanırken seyrettiğini kastediyoruz'' denildi.

"Kadınlar fabrikada da katlediliyor, esir alınıyor"

Kadınların sadece evde, sokakta şiddet görmediğinin vurgulandığı bir başka konuşmada, yakın zamanda İkitelli'de bir tekstil fabrikasında yaşanan iş cinayetinde kadınların küçük bir servis aracında katledilmesine dikkat çekildi. Dardanel ton fabrikasında işçilerin esir alınmasına değinilerek mücadele çağrısı yapıldı.

Eylemde ayrıca İzmir'de kadın eylemine yönelik saldırı kınanarak bu saldırının tesadüf olmadığı vurgulandı. İstanbul Sözleşmesi'nin kadına dönük saldırılardan biri olduğu aktarıldı.

"Görüşmeyi nasıl ertelettiysek iptal de ettireceğiz"

Açık kürsünün ardından basın metni okunarak eylem devam etti. Açıklamada, "Sözleşmenin sadece iptal edilmesinin değil devletin yapmakla yükümlü olduğu tüm koruma, önleme, eşitlik politikaları geliştirme görevlerini yerine getirmesini istiyoruz" denildi. Taleplerin okunduğu açıklamada "Bu talepler için sokaklarda olmaya devam edeceğiz" vurgusu yapıldı. Taleplerin arasında "İstanbul Sözleşmesi uygulansın ve geliştirilsin", "Alo şiddet hattı kurulsun", "Devletin tüm kademelerinde eşitlik sağlansın" ve "Toplumsal cinsiyet bakanlığı kurulsun" yer aldı.

Açıklamadan sonra eylem coşkuyla sloganlarla bitirildi. Sözleşmenin iptalinin görüşüleceği 13 Ağustos'a kadar mücadeleyi daha da büyütme çağrısı yapıldı. "Görüşmeyi nasıl ertelettiysek iptal de ettireceğiz" denildi.

***

Kızıl Bayrak / İstanbul