Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali için açılan davaları esastan görmeye devam ediyor.
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) duruşma öncesi basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Fidan Ataselim şunları ifade etti:
“Meclis’in iradesi tek kişiye devredilemez. Meclis’te yasa ile kabul edilen ve Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca yasaları bile yürürlükten kaldırma özelliği olan temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerden tek kişilik kararlar ile çıkılamaz.
Hatırlarsanız, Cumhurbaşkanı Kararı’nı takiben İletişim Başkanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamada, çekilme gerekçesi olarak, İstanbul Sözleşmesi’nin, ‘Türkiye'nin toplumsal ve ailevi değerleriyle bağdaşmayan eşcinselliği normalleştirmeye çalışan bir kesim tarafından manipüle edilmesi’ belirtilmişti.
Bu çekilme kararı ve böylesi bir gerekçe hukuki olarak da siyasi olarak da kabul edilemez.”
Böylesi kararlarla temel insan haklarının tek kişinin keyfine terk edildiğini vurgulayan Ataselim şunları vurguladı:
“İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin hukuksuzluğuna dair Danıştay’da açılmış olan 200’den fazla davanın takipçisiyiz çünkü bu dava bizim için bir hayat memat meselesi – gerçek anlamda bir ölüm kalım sorunu”
Basın açıklamasının ardından duruşma salonuna geçildi. Danıştay 10’uncu Daire Başkanlığı’nda görülecek duruşmadaki başvurucular şöyle: Türkiye İşçi Partisi, İzmir Barosu, Trabzon Barosu, Mersin Barosu, Giresun Barosu, Eskişehir Barosu, Burdur Barosu, Adana Barosu, Manisa Barosu, Tarım Orkam Sen/KESK, Uşak Barosu, Bolu Barosu, Hatay Barosu, Meral Akşener, İlerici Kadınlar Derneği.
Savcı mütalaası: Sözleşme kanun çıkarılmadan feshedilemez
Katılımcıların ve avukatlarının savunmalarının ardından duruşmaya ara verildi. Aranın ardından 2022’nin ilk 6 ayında öldürülen kadınların isimleri heyete teker teker okunurken Danıştay’da davayı takip eden herkes ayağa kalktı. Sözleşmeden çekilme kararının iptalini ve adaletin mülkün temeli olmasını istiyoruz çağrısı alkışlarla karşılandı.
Savunmaların ardından Danıştay savcısı mütalaasını verdi. Savcı, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptaline karar verilmesini talep etti. Savcı mütalaasında şu ifadelere yer verdi:
“Yetkide ve usulde paralellik ilkesi uyarınca sözleşme kanun çıkarılmadan sadece Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle feshedilemez. Uygulanacak kural niteliğinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yer verilen sona erdirme ifadesinin Anayasa 6/7 iptali için AYM'ye başvurulması gerektiği düşünülmektedir. Sözleşme Bakanlar Kurulu ile uygulanmış olup 6284 hala yürürlüktedir. Usulde paralellik ilkesince, aynı usulle fesih edilmesi gerekmektedir. Bu itibarla TBMM tarafından yürürlüge giren sözleşme ancak TBMM'nin uygun bulmasıyla alınacak bir Cumhurbaşkanı kararı ile mümkün olabilecektir. Dava konusu sözleşmede 6281 sayılı Kanun ile uygun bulunduğuna göre sadece Cumhurbaşkanı kararı ile fesih edilemez.”