Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi kararına karşı kadın eylemleri

Kadınlar pek çok ilde sokağa çıkarak Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshine onay vermesini protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 21 Temmuz 2022
  • 12:45

Adana

Adana’da Heykelli Park’ta bir araya gelen Adana Kadın Platformu, kararın meşruiyetinin olmadığını ve İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaktan vazgeçmediklerini söyledi.

Basın açıklamasını Pelin Songül Çiçek okudu. Verilen kararın iktidar tarafından kadınların yaşamları ve hak mücadelesini yok saymayı amaçlayan kadın düşmanı bir hamle olduğunu dile getiren Çiçek, tek adam rejiminin meclisi yok sayarak her kararı alabileceğini gösteren bu kararın kadınlar nezdinde ve toplum nezdinde meşruiyetinin olmadığını belirterek “Kabul etmiyoruz!” dedi.

Eskişehir

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla Adalar’da bir araya gelen kadınlar sık sık “Sözleşmeyi değil cinayeti engelle!”, “Kadınlar sokağa haklarını almaya!”, “Danıştay kararını al başına çal!” sloganlarını attılar. Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Ayşegül Yüksel, kadınların alınan bu hukuksuz kararı tanımadığını belirtti.

İstanbul sözleşmesinden çekilme süreci boyunca kadınların hem sokakta hem adalet koridorlarında yürüttüğü mücadeleye de değinen Yüksel; “Ancak gelinen noktada Danıştay bu kararıyla meclisin tamamen işlevsiz olduğunu, tüm yetkinin tek adamda olduğunu tescillemiş oldu. Sözleşmeye ihtiyaç olmadığı da ima edilen kararda iç hukukun yeterli olduğu, insan hakları eylem planı, ceza kanunundaki son değişiklikler, 6284 sayılı yasanın yeterli olmasına da değiniliyor. Bugün yargı bir kez daha erkek iktidarının karşısında düğmelerini ilikledi” dedi.

Van

Van Kadın Platformu, "İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz!" diyerek Sanat Sokağı'nda basın açıklaması düzenledi. Eylemde basın metnini Emek Partisi üyesi Evin Turgut okudu. Turgut, “Van Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nin bir gecede fes edilmesi üzerine örgütlendi ve çalışmalarına devam ediyor. Biz platform olarak kazandığımız haklarımıza sahip çıkıyoruz. Kadınlar, gençler, çocuklar her yaştan insanın şiddete ve istismara karşı korunması gerekiyor. İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ülkenin her yerinden yüksek sesle isyan edildi. Sözleşme herkesin şiddet görmesini engellemeye dair yol gösterici bir harita niteliğinde. Uygulanmasını istiyoruz. Koruyucu ve engelleyici her türlü önlem hayat kurtarıcıdır” dedi.

Datça

Muğla’nın Datça ilçesinde Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, basın açıklaması yaparak Danıştay’ın kararını protesto etti.

Datça Kadın Platformu adına konuşan Özlem Koşar, “Herkes bilsin ki kadınlar olarak canımızla, emeğimizle, baskılara karşı direnişimizle kazandığımız İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Bizim gücümüz dayanışmamızdan, el ele, omuz omuza, yürek yüreğe olmamızdan gelir. Bu gücümüzle kararı asla kabul etmiyoruz, asla kabul etmeyeceğiz. Kadınlar mücadeleden yılmayacak ve zafer elbette bizim olacaktır” dedi.

Kaynak: Evrensel