Kadınlar bir kez daha Danıştay önünde

İstanbul Sözleşmesi'nin feshinin iptaline ilişkin açılan davanın 4'üncü duruşmasında kadınlar bir kez daha Danıştay önünde buluştu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 23 Haziran 2022
  • 16:55

İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin iptaline ilişkin açılan davanın 4’üncü duruşmasında kadınlar Danıştay önünde eylem gerçekleştirdi. Polisin engelleme girişimleri sonucunda Danıştay bahçesine alınmayan kadınlar, Danıştay önünde basın açıklaması yaptı.

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) adına söz alan Tülin Eraslan yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Hukuksuz kararın yargı erki üzerindeki olumsuz baskısını Pınar Gültekin kararında gördük. Faile yine ‘erkeklik’ indirimi verildi. Sanık Cemal Metin Avcı’ya verilen ödül gibi cezanın ve delil karartan, yardım ve yataklık eden aile üyelerine verilen beraat kararının üst mahkeme süreçlerinde bozularak adaletin sağlanması için tüm kadınların sonuna kadar mücadele edeceğini bir de buradan duyuruyoruz.”

Kadın Uluslararası Anayasa Hukuku Araştırma Derneği adına konuşan Nurhan Demirtan, fesih kararının kanuna ve anayasaya aykırılığına dikkat çekti. Demirtan, Anayasa’ya aykırı bir şekilde feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı. 

“Sözleşme yaşama iradesidir” 

Çanakkaleli Kadınlar İnisiyatifi adına konuşan İnci İnsesöğüt şunları söyledi:

“İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından bir günde bu inisiyatif kurduk. Günlerce alanları terk etmedik ve binlerce imza topladık. Bu yaşama iradesidir. Vazgeçmeyeceğiz.”

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı şunları ifade etti:

“Biz hekimler olarak, TTB olarak bu sözleşmenin önleme, koruma ve destek mekanizmalarının her aşamasında yer alıyoruz. Bu nedenle halk sağlığı için en önemli tehditlere karşı, cinsiyetçiliğe karşı, mücadele etmek hepimizin borcu. Pınar Gültekin kararında da bizi korumadıklarını gördük. Sözleşmesinin tüm basamaklarının hayata geçmesi için birlikte mücadele edeceğiz.”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Başkanı Gülsüm Kav ise şunları vurguladı:

“Yine hakkımızı, hayatlarımızı savunmaya geldik. Bu kadar evrensel bir hakkı, bu kadar küçük bir alana sıkıştırmaya çalışıyorlar. Bunu kınıyoruz. İstanbul Sözleşmesi savunuculuğunu küçülteceğinizi, bizi buraya sıkıştıracağınızı sanmayın”

“Zafer kadınların mücadelesiyle olacak”

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da sözleşmeden geri çekilme kararını tanımadıklarını söyledi. Pınar Gültekin’in faili Mert Avcı’ya verilen indirimi hatırlatan Başaran şöyle konuştu:

“İstanbul Sözleşmesi’nin neden hayati olduğunu söylüyoruz. Her gün bu ülkede en az bir kadın katlediliyor ve iktidar, devlet, kolluk katilleri engelleyeceğine her yerde kadınları engelliyor. Ama buradan bir kez daha ifade ediyoruz; Biz HDP olarak bütün kadınlarla yaşamın bütün alanlarında direnmeye ve İstanbul Sözleşmesi’ni yaşatmak için de mücadele etmeye devam edeceğiz. Başarı ve zafer kadınların mücadelesiyle olacak.”

Yapılan konuşmaların ardından kadınlar Danıştay’taki duruşma salonuna geçti.