İstanbul Sözleşmesi davası Danıştay'da görüldü

İstanbul Sözleşmesi'nin feshinin iptaline ilişkin açılan dava öncesi kadınlar Danıştay önünde eylem gerçekleştirdi. Salona girmesi engellenen kadınlar polis barikatını aşarak duruşmaya katıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 28 Nisan 2022
  • 11:12

İstanbul Sözleşmesi'nin feshinin iptali istemiyle açılan davanın Danıştay 10. Dairesi'nde görülecek duruşmasının öncesinde kadınlar bir eylem gerçekleştirdi.

Çeşitli illerden gelen kadınlar, Danıştay önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasında Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) adına bir konuşma yapıldı:

“Kendiniz üstün görenlerin hukukuna karşı, hukukun üstünlüğü ilkesine sahip çıkmak için Danıştay'dayız İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçemeyeceğiz”

Açıklamada şunlar söylendi:

“Verilecek karar Türkiye'de kendini üstün görenlerin hukukunun mu, hukukun üstünlüğünün mü hâkim olacağına dair de belirleyici olacak. Bizler, kadınlara karşı her türlü şiddetin ve başta kadınlar, çocuklar, LGBTİ+'ların maruz kaldığı ev içi şiddetin insan hakları ihlali olduğunu belirten; devlete, şiddeti önleme ve mağduru koruma yükümlülüğü getiren İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz.”

Danıştay'dan olumsuz bir karar çıkması halinde hukuki ve siyasi mücadelenin muhakkak süreceğinin altı çizilen açıklamada Avukat Hülya Gülbahar söz aldı. Gülbahar şöyle konuştu:

Toplumun bütün kesimlerini ilgilenen Sözleşmenin duruşması olacak. İstanbul Sözleşmesi demek kadınlar için, çocuklar için çok önemli. Gece yürüyüşü yaparak, Danıştay'ın peşinde koşarak İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmaya çalıştık. Bir kişinin kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nde çıkamazsınız. Kendi Anayasa'nıza bile karşı geliyorsunuz. Bizim hayatımız ihraç edilen patates, domates değil. Anayasa son derece açık. Temel haklarla ilgili sözleşmeler Meclis kararıyla çıkılır. Bugün olumlu bir karar çıkmasını istiyoruz.”

Kadınlar barikatı aştı

Basın açıklamasının ardından mahkemeye girmek isteyen kadınlara polis saldırdı. Polis barikatını yıkıp geçen kadınlar kapıları açarak Danıştay’a girdi.

1000 avukatın savunacağı İstanbul Sözleşmesi davasında duruşmayı başlatan mahkeme başkanı, “Danıştay tarihinde ilk defa bu kadar kalabalık bir salonla karşı karşıyayız” dedi. 

Danıştay: Fesih kararı iptal edilmeli

Avukatların söz aldığı ve İstanbul Sözleşmesi’ni savunduğu duruşmada Danıştay Savcısı “İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararına ilişkin yürütmenin durdurulması ve kararın iptali” yönünde görüş bildirdi. Davaya dair kararın daha sonra yazılı olarak tebliğ edileceği bildirildi.

Mütalaa sonrası kadınlar sloganlarla kararı kutladı.