İstanbul Sözleşmesi davası Danıştay'da

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptal edilmesi için açılan dava Danıştay'da görülüyor. Kadınlar duruşma öncesi basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 07 Haziran 2022
  • 12:55

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptal edilmesi için açılan dava Danıştay’da görüldü. Türkiye’nin dört bir yanından gelip Danıştay önünde buluşan kadınlar duruşma öncesi basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Vazgeçmiyoruz!”

İlk olarak EŞİK adına Avukat Selin Nakıpoğlu açıklamayı okudu. Bir kişinin verdiği kararla sözleşmenin iptal edilemeyeceğini söyleyerek şunları ifade etti:

“‘İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı çekiyorum, çektim’ kararının iptali için sivil toplum kuruluşları, barolar, muhalefet partileri ve yüzlerce kadın süreci yargıya taşıdı. İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz demek için 28 Nisan'da buradaydık. 650 kişilik konferans salonunda sayımız 1000’i aştı. Kadın örgütleri, kadınlar, LGBTİ+'lar ve avukatlar salonu doldurduk, Sözleşme’yi savunduk.”

“Bugün yine burada, ülkenin dört bir yanından yüzlerce kadın birlikte, hukuksuz fesih bildiriminin yargılanmasına tanıklık edecek, İstanbul Sözleşmesini birlikte savunacağız” diyen Nakıpoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Mahkeme salonu içeresindeki onlarca, adliye önündeki yüzlerce, ülke çapında ise milyonlarca kadının meşru talebi karara bağlanacak. Bir tarafta tek kişilik kararlar varsa diğer tarafta biz milyonlarız. Biz imzanın çekildiği günden önce de sonra da ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ diyoruz.”

Erdoğan’ın Haziran Direnişi’ne katılan için sarf ettiği sözleri hatırlatan Nakıpoğlu “Evet duyduklarımızın en kötüsüydü ama ülkenin yarısına yöneltilen ilk hakaret değildi” dedi.

“Burada bir tarih yazılıyor”

Daha sonra konuşan CHP’li Aylin Nazlıaka şöyle konuştu:

“Bugün burada bir tarih yazılıyor. Çıkacak olan karar, yaşamla ölüm arasında bir tercihtir. Çıkacak olan karar, hukuk üstünlüğü ile üstünlerin hukuku arasında bir tercihtir. Çıkacak olan karar, bu ülkede yaşayan 42 milyon kadınla, tek adam arasında bir karardır.”

“İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya her yerde devam edeceğiz”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan şunları ifade etti:

“İstanbul Sözleşmesi bir erkeğin iki dudağı arasından çıkacak bir sözle, attığı bir imza ile asla feshedilecek ve yok sayılacak bir sözleşme değildir. Bugün Türkiye’de binlerce kadın erkek şiddetine maruz kalırken, binlerce kadın canını verirken, katledilirken yaşamını yitirirken böylesi önemli bir sözleşmenin bir gece yarısı feshedilmesini asla kabul etmeyeceğiz ve İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya her yerde devam edeceğiz.”

“Sorumlusu siz olursunuz”

Daha sonra konuşan CHP’li Özgür Özel Danıştay’dan sözleşmeye ilişkin doğru karar çıkmaması durumuna değinerek “Bu işi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne bırakırsanız, biz bu davayı oralarda kazanırız ama o günlere kadar çok fazla kadının ölümünden, kadın cinayetlerinden sorumlu olursunuz” dedi.

Basın açıklamasının okunmasının ardından Danıştay 10.Dairesi tarafından görülecek duruşmaya geçildi. Çok sayıda avukat, demokratik kitle örgütü temsilcileri, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra duruşmaya yakınlarını kadın cinayetlerinde kaybedenlerin aileleri de katıldı.

Duruşmada Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Müjde Tozbey Erden, EŞİK avukatlarından Hülya Gülbahar, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve çok sayıda avukat söz aldı.

Çok sayıda avukatın İstanbul Sözleşmesi'ni savunduğu duruşmada savcı bir kez daha İstanbul Sözleşmesi'nin iptali kararının iptalini istedi.