İEKK’den İstanbul’da 8 Mart eylemi…

“Ölüm ve sömürü düzeninden hesap soralım!”

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) “Haramilerin saltanatını yıkacağız! Ölüm ve sömürü düzeninden hesap soracağız!” şiarıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Mart 2023
  • 14:30

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) “Ölüm ve sömürü düzeninden hesap soracağız! Yaşasın 8 Mart! Yaşasın mücadelemiz!” şiarıyla eylem gerçekleştirdi. Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan eylemde “Haramilerin saltanatını yıkacağız! Ölüm ve sömürü düzeninden hesap soracağız!” şiarlı pankart taşındı.

Eylemin fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz...

Açıklama da ilk olarak 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin birinci ayında olduğu ifade edilerek saygı duruşu yapıldı.

İEKK adına okunan basın açıklamasında ekonomik krizin faturasının üzerine meydana gelen depremden en çok kadın ve çocukların etkilendiği belirtildi. Açıklamada deprem bölgesinde kadın ve çocukların yaşadığı koşullar şöyle aktarıldı:

“Pek çok çocuk açlık ve soğuktan kaynaklı ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya. Ailesini kaybeden çocuklar ise tarikatların, cemaat yurtlarının hedefinde. Kadınlar ise gıda, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları gibi yine temel ihtiyaçlardan olan hijyenik ped gibi hijyen malzemelerine ve tuvalete dahi ulaşamıyor. Pek çok kadın erken doğum, düşük gibi vakaların yarattığı ağır sağlık problemleri ile boğuşuyor. Hamile olan binlercesi ise sağlık kontrollerinden yoksun.

Enkaz altındaki yakınlarından bir haber almak, açlık, soğuk, barınma ve sağlık sorunlarıyla boğuşmak bir yana sırf patronların karı için hasarlı binalarda işsizlik tehdidiyle zorla çalıştırılan, deprem bahanesiyle ücretleri de dahil her türlü haklarından mahrum bırakılan işçiler ise çok yönlü sorunlarla karşı karşıya. Kadın işçiler söz konusu olduğunda ise sorunlar yumağı daha da büyüyor.”

“İşçi ve emekçi kadınlar bir adım öne!”

Sermayenin kar hırsının daha fazla sömürü ve ölüm getirdiğine vurgu yapılan açıklamada “Haramilerin saltanatını yıkmak için işçi ve emekçi kadınlar bir adım öne” denilerek şöyle devam edildi:

“Bizlere sömürü ve ölümden başka bir şey vadetmeyen bu düzeni yerle bir etmek 8 Mart’ı yaratan kadın işçilerin şanlı direnişini yıllar geçse bile aynı dirençle ve umutla daha fazla sahiplenmek, yaratacağımız yeni direnişlerle sömürüsüz ve insanca yaşamın temellerini atmak şimdi bizim ellerimizde.

8 Mart, işçi ve emekçi kadınlarla, işçi sınıfıyla özdeşleşmiş bir mücadele günüdür.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1857 yılında tekstil işçisi kadınların eşit işe eşit ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için grevler, eylemler yapan Amerikalı tekstil işçisi kadınlara adanmıştır.

Clara Zetkin'in 1910 yılındaki II. Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı'nda 8 Mart'ın tohumunu atan kadınlara atfetmeyi önerdi ve oybirliği ile kabul edilmiştir.

Uluslararası işçi ve sosyalist hareketin mirası olan 8 Mart, yüzyılı aşkındır tüm coğrafyalarda başta kadınlar olmak üzere işçi ve emekçilerin sermaye sınıfına ve erkek egemen düzene karşı başkaldırış ve kendi talepleri için ayağa kalkış günüdür.

Bugün yine sokaklarda en kararlı ve vazgeçmez halimizle yaşamı elinden alınan kadınların, depremzede kadınların, fabrikalarda ve işyerlerinde iliklerine kadar sömürülen kadınların sesini mücadele alanlarına taşıyoruz. Başta deprem bölgesindeki kadınların ve çocukların ihtiyaçları olmak üzere taleplerimizi dünyanın sokaklarından yükseltiyoruz. Eşitlik ve özgürlük isteyerek gür sesimizle meydanlarda, alanlardayız!”

Talepler sıralandı

Yaşamak için sosyalizm çağrısı yapılan açıklamada son olarak deprem bölgesinde acilen çözülmesi gerekenler şöyle ifade edildi:

“-Kadınların hijyenik ped, iç çamaşırı ve hijyen ürün ihtiyaçları karşılanmalıdır!

-Çocukların mama ve çocuk bezi ihtiyaçları karşılanmalıdır!

-Kadın ve çocukların barınma, ısınma, sağlık ve beslenme sorunları acilen çözülmelidir!

-Çocuklar için derhal güvenli, nitelikli, pedagojik destek verilecek bakım noktaları oluşturulmalıdır!

-Zorunlu işkolları dışındaki tüm çalışanlara ücretli izin verilsin! -Temel yaşamsal ihtiyaçları karşılanmadan, çocuk ve yaşlıların bakım sorunu çözülmeden deprem bölgesindeki kadınlar çalışmaya zorlanamaz!”

Çalışma yaşamında ve her yerde mücadele talepleri şöyle ifade edildi:

“-8 Mart resmi tatil ilan edilsin!

-Yaşamın her alanında kadın erkek eşitliği!

-Kadınlara yönelik gerici baskı ve uygulamalara son!

-Eşit işe eşit ücret!

-İşyerlerinde tacize, mobbinge son!

-İşten atmalar yasaklansın!

-Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi!

-Ücretsiz-nitelikli kreş, çocuk bakım evi!

-Hasta ve yaşlı bakım merkezleri!

-Kadın ana-çocuk sağlığına zararlı işlerde çalışmak yasaklansın!

-Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar geri çekilsin!”

Açıklama 8 Mart Kadın Platformu’nun gerçekleştireceği eyleme çağrı yapılarak bitirildi. Eylemde “Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde!”, “Kahrolsun şiddet, sömürü, ölüm düzeni”, “Yaşamak için sosyalizm”, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak”, “Deprem değil, kapitalizm” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul