İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (Bir-Kar) Paris'te 8 Mart hazırlıklarına devam ediyor. Bu kapsamda 5 Mart Pazar günü söyleşi düzenlendi. Söyleşi, Paris'te Solidaires sendikasının temsilciliğinde gerçekleştirildi. Etkinlik vesilesiyle genel grev öncesi sendikanın grev hazırlıklarına dair sohbetler edildi, bilgi paylaşımı yapıldı.
Söyleşi saat 14.00'te başladı. İlkin, Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu (PİT) adına sunum yapıldı. 8 Mart'ın tarihsel içeriğine ve mücadele günü olarak önemine vurgu yapılarak başlayan söyleşi, katılımcıların dahil olmasıyla daha da zenginleşti. 8 Mart'ın bugün tarihsel anlamından koparılarak, emekçi karakterinin yok sayılıp sadece “kadınların günü”ne indirgenmek istendiği üzerine duruldu. Sınıf perspektifinin kapsayıcılığına dair vurgular yapıldı. Özellikle feminist hareketin bugünkü yaklaşımı ve 8 Mart’ın tarihsel çıkışına dair gündeme getirilen farklı görüşler üzerine tartışmalar yapıldı. Yanı sıra, Fransa'da faşist hareketin “de Nemesis” adlı kadın örgütü aracılığıyla “kadın hakları mücadelesi” adı altında ırkçı, İslamofobik propagandalar yaptığına değinildi.
Türkiye'deki kadın kimliğine yönelik saldırılardan örnekler sunulurken, Fransız katılımcıların da konunun Fransa ve ABD gibi emperyalist ülkelerdeki yansımalarından örnekler sunması tartışmaları zenginleştirdi. Sorunun sadece geri kalmış İslami temelli bir ülke olmaktan kaynaklı olmadığı, kapitalizmin egemenliğindeki her yerde kadın sorununun devam ettiğinin altı çizildi. İsviçre'deki kız çocuklarının köleleştirilmesine karşı mücadeleden Fransa'daki pantolon yasağına kadar, sol hareketin bu noktalarda atıl kalmasına dair eleştiriler dile getirildi.
Söyleşi günün somut mücadele başlıklarına değinilerek devam etti. “Eşit işe eşit ücret!” şiarının Fransa'da hala önemli bir sorun olmasına ve 8 Mart'taki grevin önemine işaret edildi. Ayrıca “Emeklilik Reformunun” kadınlara çifte kayıp getirdiğine vurgu yapılarak bu genel grevlerin kadınlar için ayrıca önem taşıdığına dikkat çekildi.
İşçi bir kadın, çalıştığı yerde sorun yaşadığında aslında yönetici pozisyonda olmasına karşın kendisini güçsüz hissetmesinden bahsederek o gün direnişe çıkmadığı için duyduğu pişmanlığı paylaştı. İran'da Mahsa Amini protestolarıyla başlayan toplumsal harekete işçi sınıfının grevlerle katılımına dikkat çekilerek örgütlü bir işçi sınıfının salt kendi ekonomik-demokratik sorunları üzerinden değil, kadın sorunu vb. tüm toplumsal sorunlara karşı harekete geçtiğinde dünyanın değişeceği söylendi.
İki saati aşan anlamlı tartışma ve paylaşımların ardından söyleşi, 7 Mart'taki genel greve ve 8 Mart'taki kadın grevine katılım çağrısıyla son buldu.
Kızıl Bayrak / Paris