8 Mart Dünya Emekçiler Günü'nde Stuttgart’ta saat 16.30'da Marktplatz'da gerçekleştirilen eyleme binlerce kişi katıldı. Çoğunluğunu genç kadınların oluşturduğu eylem renkli, coşkulu ve kitleseldi. Eylem komitesi 6 bine yakın kişinin alanda olduğunu açıkladı.
Eylemde enternasyonal renkler belirgindi. Almanların yanı sıra Afganistan, İran, Irak, Türkiye/Kürdistan, Uzakdoğu, Afrika ve Güney Amerika’dan emekçiler eylemde buluştu. Anti-faşist, feminist, devrimci örgüt ve kuruluşlar çok renkli döviz ve pankartlarıyla alandaydılar. Ayrıca Baden-Würtenberg'in birçok şehrinde "uyarı grevi " yapan Ver.di Sendikası da 8 Mart eylemlerine katıldı.
Dövizlerde yer alan şiarlar şu şekildeydi:
“- Eşit işe, eşit ücret!
- Kadına şiddete hayır!
- Ataerkil sisteme hayır!
- Ataerkil sistemi yıkacağız!
- Şiddete, cinsel şiddete, ayrımcılığa hayır!
- Kapitalizmi, ataerkil sistemi yıkacağız!
- Dünyadaki bütün siyasi tutuklular serbest bırakılsın!”
Eylemde okunan bildiride, işyerlerinde kadınların uğradığı cinsiyet ayrımcılığına, hak ve ücretlerinin gaspına, günlük yaşamda uğradıkları şiddete ve cinsel şiddete, kürtaj haklarına, enerji krizinde kadının rolü gibi konulara da değindinildi.
Daha sonra düzenli kortej halinde şehir merkezine yürüyüşe geçildi. Yaklaşık bir saat süren yürüyüş boyunca sloganlar atıldı, bildiriler okundu. Ayrıca çevredeki insanalar da eylemcileri coşku ve ilgiyle karşıladı. Arada müzik dinletisi yapıldı. Koro "Çav Bella" marşını, "ekmek ve gül" türküsünü de söyledi.
Eylemde son bildirileri İranlı ve Türkiyeli eylemciler okudu. İran ve Afganistan’daki İslam rejimi altında ezilen işçi ve emekçilerin durumu, İran’da haftalarca süren sokak eylemlerinde ve gözaltında öldürülen devrimci kadınların uğradığı şiddet anlatıldı.
Die Linke adına konuşan Türkiye kökenli eylemci ise faşist Erdoğan rejiminin çöktüğünü, on bir ili etkileyen 6 Şubat depreminin yıkıcı etkisini, yüzbinlerce insanı açlığa, soğuğa, ölüme terk eden faşist Erdoğan rejimin devrilmesi gerektiğini ifade etti.
Eylemde konuşma yapan Ver.di Sendikası Başkan Yardımcısı Christine Behle, devam eden TİS/grev sürecine değindi.
“Vasıflı işçi eksikliğinden şikayet edip daha fazla ödeme yapmak istememek kabul edilemez. Bir kereye mahsus bir ödemeyi kabul etmeyeceğiz” diyen Behle, sosyal alanda çalışan kadınların "Hayırseverlikten değil, kiralarını ödemek zorunda oldukları için çalıştıklarının" altını çizerek, ücretler arasındaki cinsiyet eşitsizliğini eleştirdi. Belediyelerin başarısızlıklarını işçilere fatura etmelerini kabul etmeyeceklerini açıkladı.
Kamu çalışanları yüzde 10,5 ücret atışı ya da on iki aylık bir süre için ayda en az 500 avro, çıraklar için 200 avro daha fazla ücret talep ediyorlar. İkinci görüşmenin ardından sendika tarafından reddedilen kapitalistlerin teklifi, iki adımda toplam yüzde beş ücret artışı ve toplam 2.500 Avro tutarında tek seferlik ödeme içeriyor. Toplu pazarlığın üçüncü turu 27-29 Mart tarihleri arasında Potsdam'da gerçekleştirilecek.
Binlerce emekçi kadının katıldığı eylemdeki coşku, kamu emekçilerinin kazanmak için mücadeleye devam etme konusunda kararlı olduklarını gösteriyor.
Kızıl Bayrak / Stuttgart