8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle dünyada birçok ülkede ve özellikle Avrupa ülkelerinde eylemler yapıldı. Ukrayna savaşı, İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesi sonrasında gelişen halk hareketi, Afganistan’da Taliban hükümetinin ülkeyi ele geçirmesi gibi gündemler eylemlerde öne çıktı. Latin Amerika’da 8 Mart eylemleri kadınlara yönelik işlenen kadın cinayetlerine karşı yapıldı ve her ülkenin kendi özelinde yaşanan kadın sorunları eylemlere konu oldu.
Afganistan
Başkent Kabil’de yasağa rağmen yaklaşık 20 kadın bir araya gelerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Eylem, Taliban rejimin kadınlara yönelik yasakçı, baskıcı ve zorbacı yöntemlerine rağmen yapıldı. Birçok kadın ise evlerde buluşarak kutlumalar gerçekleştirdi.
Pakistan
Ülke genelinde 8 Mart eylemleri yasak olmasına ve devletin tüm engelleme çabalarına rağmen, kadınlar binler olup ülkenin her yerinde buluşmalar gerçekleştirdi.
2018’den beli başlayan ve “Aurat” olarak adlandırılan yürüyüşler genel olarak eleştirilere maruz kalmak idi. Özellikle eylemleri düzenleyen kişiler gericiler tarafından “batılı değerleri teşvik etmek” iddiasıyla suçlanıyor. Önceki yürüyüşlerde, eylemciler gericiler tarafından taşlı saldırıya uğramıştı.
Gazeteciler ve duyarlı kişiler “Pakistan’da faşizm devam ediyor” açıklamasıyla, baskıyı temsil eden sahneler çektiler. Eylemleri yasak olduğu Lahore kentinde “eylemlere katılan her kimse polisin onlara bir ders verme emri var” diye bir Twit yayınlandı. 11 milyon nüfusu olan şehirde, yaklaşık 2 bin kadın eylemlerde polisin saldırısına maruz kaldı.
Sri Lanka
Yüzlerce hükümet karşıtı eylemci başkent Colombo’da bir araya geldi. 8 Mart eylemleri, ülkenin derin bir ekonomik kriz içinde debelendiği bir süreçte gerçekleşti. Eylemciler, yakın zamanda önerilen vergi reformuna ve ekonomik krize karşı öfkelerini göstermiş oldu. 20 yüzyılda ülkenin bağımsızlığından bu yana en ciddi ekonomik kriz yaşanmakta.
Kenya
Kadın ve erkekler Başkent Nairobi’de bulunan Kibera gecekondusunda yürüyüş gerçekleştirdi. Kumlu yol boyunca yürüyüşe çocuklar da katıldı.
Sudan
Sudan'da eylemciler, haklarının iyileştirilmesi için Hartum'daki Adalet Bakanlığı önünde eylem yaptılar.
Şili
Şili’de yüz binlerce kadın Başkent Santigo’da erkek şiddetine karşı ve sosyal bir krizin patlamasına neden olan Sebastian Pinera Başkanlığı’na karşı mücadelenin güçlendirilmesi çağrısı yaptı.
Eylemciler ünlü İtalya Plaza’sının önünde buluşarak, müzikli ve ajitasyonlu bir şekilde Santiago kentinin sokaklarını dolaştı. Latin Amerika’da mücadelenin sembolü olan kürtaj hakkı mücadelesinin sembolü yeşil atkılar ya da üzerinde “Ni una menos” (Bir tek kişi bile eksilmeyeceğiz!) fularları taktı.
Polis verilerine göre eyleme 125 bin kişi, eylem inisiyatifinin açıklamasına göre ise eyleme 500 bin kişi katıldı. Bu rakam 2019’da 200 bin olarak biliniyor.
Gazeteciler, esas olarak kadın polisler tarafından çevrelenen yürüyüş kortejinin en az 4 km uzunlukta olduğunu bildirdi. Birçok defa yürüyüş ara verip ünlü Şilili kolektifin yolunda tecavüzcülere karşı yapılan dans gösterisi (Un violador en tu camino) yapıldı.
Kolombiya
Kolombiya’da Kamu Bakanlığı’nın açıklamalarına göre 2020’de 182 kadın cinayeti yaşanırken, bu rakam geçen sene 614 yükseldi. Giderek artmakta olan kadın cinayetlerine karşı önlemler alınması için eylemler düzenlenecek.
Peru
Peru’daki eylemlerde, yakın zamanda darbe gerçekleştiren ve ilk defa bir kadın olarak başa geçen Peru Başbakanı Dina Boluarte’ye karşıtı sloganlar atıldı. Boluarte, yerli eylemciler tarafından onlarca sivilin katledilmesinden suçlu ilan ediliyor. Aymara bölgesinden katılan bir kadın ise “Gençlerimizin ölülerine ağladığımız için bugün kutlayacak bir şeyimiz yok” diye açıklama yaptı.
Brezilya
Brezilya’da geçen sene faşist Bolsonaro yönetiminde 1400’den fazla kadın cinayeti yaşandı. Bu her 6 saatte bir, bir kadının ölümüne tekabül ediyor. 8 Mart eylemleri tüm ülkede kadın cinayetlerine ve erkek şiddetine karşı “daha devam edemez” şiarıyla gerçekleşti.
Meksika
Başkent Meksiko’da 8 Mart eylemi, son haftalarda kadın cinayetlerine (ülke çapında 2019’da 1006 kadın) karşı yapılan eylemlerin peşinden geldi. Eylemde “Artık bir tek cinayet bile” öne çıkan şiar oldu.
Kırgizistan
Kırgızistan’da 8 Mart eylemlerine saldırılar yaşandı. Kadın eylemleri esnasında siyah giyinmiş ve yüzleri kapalı onlarca kişi eyleme saldırdı. Eylemcilerin pankartlarını söküp üzerlerine yumurta attılar.
İngiltere
Londra’da onlarca kadın İranlı kadınlarla dayanışmada bulundu. Sessiz yürüyüş gerçekleştirerek İran rejimi tarafından katledilenlerin resimleri taşındı. Ayrıca kırmızı The Handmaid’s Tale (Hizmetçinin Hikayesi) dizisine gönderme yaparak, kırmızı pelerinler giyildi. Bu dizide erkeklerin hayatın tüm alanlarında egemen olduğu ve kadınların ezildiği bir dizi.
Belçika
8 Mart'ta Başkent Brüksel’de 6 bin aşkın kadın eyleme katıldı. Eşitsizliği ve ayrımcılığı teşhir eden Collecti.e.a 8 maars adlı dernek, 8 ve 9 Mart günlerinde tüm alanlarda “Hepimiz duruyoruz, her şeyi durduruyoruz, her yerde duruyoruz!” sloganıyla işi durdurma çağrısı yaptı.
İspanya
Başkent Madrid sokaklarında üzerinde “Maçizm koronavirüsten daha çok öldürüyor!” yazılı bir pankartla, geçen sene 350 bin kişinin katılmasına rağmen, bu sene yaklaşık 120 bin kişinin katıldığı ve kentin mora boyandığı bir eylem gerçekleştirildi. Eylemciler eşitlik ve dünya genelinde kadınlara güvenlik sağlanması talepleri için yürüdü. “Kendi vücudum, kendi hayattım!” ya da “Sokak ve gece de bizlere ait!” sloganları atıldı.
Ayrıca İran ve Ukrayna’daki savaşa atıfta bulunan konuşmalarda “Ukraynalı kadınları veya İran’daki yoldaşlarımız her zaman aklımızda” denildi.