Ekim ayı kadın cinayetleri: 36 kadın katledildi

Ekim ayında 36 kadın öldürüldü ve cinsel şiddet ile çocuk istismarı devam etti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 03 Kasım 2019
  • 10:54

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Ekim ayı kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Geçtiğimiz ay en az 36 kadının öldürüldüğü açıklanan raporda, kadına ve çocuğa yönelik cinsel şiddet ve istismarın devam ettiği vurgulandı.

Raporda, kaç kadının hangi nedenlerle öldürüldüğü şu ifadelerle yer aldı: “Bu ay işlenen kadın cinayetlerinin 8’i şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 17 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 5’i ekonomik bahaneyle, 6’sı boşanmak istemesi, barışma isteğini reddetmesi, telefona cevap vermemesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.”

Ayrıca kadın cinayetlerinin 14’ünde failin belirlenemediği ifade edilen raporda, 8 kadının evli oldukları erkek, 6 kadının birlikte olduğu erkek tarafından katledildiği dile getirildi. Bunun yanı sıra, 4 kadının, tanıdığı veya akrabası, 2 kadının babası, 1 kadının eskiden birlikte olduğu erkek ve 1 kadının da kardeşi tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Türkiye kadınların yaşam kalitesi açısından da geride

36 kadının 22’sinin evinde öldürüldüğü belirtilen raporda, öldürülen 29 kadının çalışma durumunun tespit edilemediği ifade edilerek “Ulaşılabilen veriye göre kadınların 5’i bir işyerinde çalışıyor, 2’si çalışmıyor” denildi.

Kadınların yaşam kalitesinin düşük olduğunun altı çizilen raporda, “2019 Kadın, Barış ve Güvenlik Endeksi araştırmasına göre kadınlar için yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ülke Norveç olurken, 167 ülkeden gelen verilerin baz alındığı araştırmada Türkiye 114. sırada yer aldı” bilgileri aktarıldı.

Raporda Türkiye dışındaki ülkelerde kadın cinayetlerine örnek olarak Fransa'da bu yıl 120 kadının öldürüldüğü belirtilerek, Fransa’daki kadın örgütlerinin cinayetlere tepkisi aktarıldı.

Çocuk istismarcılarını koruyan yargı reformu

Yargı reformuyla çocuk istismarcılarının korunmaya çalışılmasına raporda şu ifadelerle karşı duruldu:

“Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ikinci yargı paketinde 'Çocuk faille evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesi' hükmüne yer verileceği iddia ediliyor. 18 yaşının altındaki herkes çocuktur. Bu düzenleme çocukları her türlü şiddetten korumak yerine istismar edenleri korumaktır ve meclise bu düzenlemeyi getirmek isteyenler suçludur. Kadınların mücadelesiyle geri çekilen çocuk istismarına af düzenlemesi yeniden gündeme getirilemez. Meclisin önünü dolduran kadınlar olarak yine var gücümüzle karşısında duracağız.”

Çocuk istismarının Ekim ayında da devam ettiği belirtilen raporda, yaşanan istismarlar hatırlatıldı. Ekim ayında görülmeye devam eden, kadına ve çocuğa yönelik cinsel istismar, şiddet ve cinayet davaları da raporda yer buldu.