“Kadın cinayetlerini acilen önleyin!”

İzmir’de “Kadın cinayetlerini acil önleyin” talebiyle kampanya başlatan kadınlar, bugün yaptıkları eylemle kampanyayı duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 06 Ekim 2019
  • 22:25

İzmir’de ‘Kadınlar Birlikte Güçlüdür’ bileşenlerinin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar “Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadın cinayetlerini acil önleyin” talebiyle başlattıkları kampanyayı basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu.

Karşıyaka İzban önünde saat 14.45’ten itibaren toplanılmaya başlandı. Eyleme Devrimci Tekstil İşçileri  Sendikası da “Kadın cinayetlerine son”, “Kadın cinayetlerine karşı sokağa eyleme mücadeleye”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Gözaltılar serbest bırakılsın” şiarlarının yer aldığı dövizlerle katıldı.

İzban önünde toplanan kadınlar Karşıyaka İş Bankası önüne yürümek istedi. Kadınların önü çevik kuvvet ile kesilerek yürüyüşe izin verilmedi. Bunun üzerine oturma eylemi yapıldı. Oturma eylemi sırasında sık atılan sloganlar ile kadın cinayetleri teşhir edilerek kadın katillerinin devlet tarafından korunduğu söylendi.

Oturma eyleminin ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada talepler sıralanarak şunlar söylendi:

“Tam da biz bu çağrıyı yaptığımız sırada Nadira Kadirova Ankara’da AKP’li milletvekili Şirin Ünal’ın evinde ölü bulundu. Vekilin silahı ile intihar ettiğini okuduk haberlerde. Adli tıp raporu bir günde çıktı ve cenaze hemen Özbekistan’a gönderildi. Ailesi ve arkadaşları Kadirova’nın patronunun cinsel tacizine maruz kaldığını belirttiler, ama Emniyet’te dinleyen olmadı. Yetmedi 19 yaşındaki Melike Demirci kocası tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Daha dün Ceren Damar’ın katili ‘iyi hal indirimi alırım’ düşüncesiyle hocasının kendisiyle ilişki istediği iftirasını attı, çünkü bunun mahkemelerde işe yaradığını biliyordu. Nitekim aynı gün İzmir’de bir mahkeme boşanmaya çalıştığı kocası tarafından bıçaklanan ve ‘beni öldürmek için yaptı’ diyen bir kadına, ‘Seni öldürmek istediyse bıçak neden derine girmedi?’ diye sormaya cüret etti. Sonra da adamı tahliye etti.”

Kadın cinayetlerine dikkat çekilen açıklamada, kampanyaya ilişkin şunlar söylendi:

“Kampanya boyunca farklı şekillerde bu cinayetlerin ve cinayete varana dek erkek şiddetinin nasıl önlenebileceğini anlatmaya çalışacağız. İddia ediyoruz: İstanbul Sözleşmesi ve 6284 etkin bir şekilde uygulanırsa, yeterli sığınak, kadın danışma/dayanışma merkezi ve tecavüz kriz merkezi açılırsa, toplumsal cinsiyet eşitliği tanınır ve politika metinlerinden çıkarmaktan vazgeçilirse, kadınların ekonomik hakları güvence altına alınır ve sosyal politikalar aileye bağlı olmayan çıkarılırsa, toplumda da şiddeti ‘karı-koca arasına karışılmaz’ diyerek yok saymak yerine müdahale etme yaklaşımı yaygınlık kazanırsa kadın cinayetleri önlenir.”

Açıklama, “Kadın cinayetlerini acil önle” talebinin yinelenmesiyle sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir