DİSK’li kadınlar: “Faturayı krizi yaratanlar ödesin!”

DİSK’li kadınlar İzmir, Diyarbakır ve Lüleburgaz’da yaptıkları eylemlerde “Ekonomik krizin faturasını yaratanlar ödesin” dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 24 Kasım 2021
  • 17:50

DİSK’li kadınlar İzmir, Diyarbakır ve Lüleburgaz’da yaptıkları eylemlerde taleplerini haykırdı. DİSK Kadın Komisyonları’nın çağrısı ile yapılan eylemlerde “Ekonomik krizin faturasını yaratanlar ödesin” denildi.

Genel-İş İzmir Şubeleri Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında Konak Pier önünde buluşarak Eski Sümerbank önüne yürüyüş düzenledi. 

Kadınlar adına okunan basın açıklamasında siyasi iktidarın kadın düşmanı politikalarının kadına yönelik şiddeti ve tacizi artırdığına dikkat çekilerek “Tüm bunların üstüne siyasi iktidarın kadın düşmanı politikaları eşitsizliği ve ayrımcılığı derinleştiriyor. Kadınları erkek şiddetine karşı korumasız bırakıyor. Kadına yönelik şiddeti önlemek, kovuşturmak, ortadan kaldırmak için düzenlenmiş ve Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek için atılan adım bu örneklerden yalnızca biridir” denildi.

DİSK’li kadınların İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmeyecekleri ve “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” demeye devam edecekleri belirtilen açıklamada çalışma hayatında kadına yönelik şiddet ve tacizin evrensel bir sorun olduğu vurgulandı. “Bu nedenle, DİSK olarak diyoruz ki; ILO 190 sayılı 'İş yerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi' hükümet tarafından hızla onaylanmalı ve etkin bir biçimde uygulanmalıdır” diye belirtildi.

Talepler şu şekilde sıralandı:

“-İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulansın.
-25 Haziran 2021'de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Sözleşme onaylansın.
-Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.
-Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir.
-Kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.
- Covid-19 pandemisinin yarattığı iş ve istihdam kayıplarından en çok etkilenen, iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler alınmalıdır.
-Ekonomik krizin bedelini krizi yaratanlar ödesin.”