Paris'te kadınlardan kitlesel yürüyüş

Kadına yönelik şiddet ve baskı dünyanın dört bir yanında tırmanmaya devam ederken Fransa'da kadınlar on binlerle sokağa çıkıp sessiz kalmadıklarını gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Kasım 2021
  • 15:03

Fransız kadın örgütlerinin çağrısıyla 20 Kasım günü Paris'te miting düzenlendi. 20 Kasım 1971'deki kürtaj hakkı için ilk kazanımın 50. yılı ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı Uluslarası Mücadele Günü’nün arifesinde on binlerce kadın sokağa çıkıp temel haklarını istedi. Eylem, NousToutes / Biz Hepimiz örgütünün çağrısıyla çok sayıda kadın örgütü birlikte örgütledi.

Eylem politik mesajlarındaki güçlülük ve çeşitlilikle dikkat çekti. “Bizim feminizmimiz antiraciste”, “Biz feminist ve antikapitalistiz” gibi vurguların yanı sıra “Aşk öldürmez”, “Seven asla öldürmez” gibi dövizlerde kadın cinayetlerine bir tepki olarak alanda yerini aldı.

İşçi kadınlarsa hazırladıkları dans kareografisiyle emek sömürüsü ve üretimdeki kadına yönelik baskıyı işledi. NousToutes alanda şiddete uğrandığında aranacak acil numaralar olan kartvizitler dağıttı. Eyleme Fransa'daki göçmenlerden de anlamlı bir katılım vardı. Göçmenler esas olarak ülkelerinde süren kadın mücadelesini öne çıkartan pankart ve dövizlerle eyleme katıldılar. Cezayirliler son dönem eylemlerde tutuklanan kadın tutsaklara özgürlük çağrısıyla alanda yer alırken Kürt hareketi Paris'te suikaste uğrayan Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Söylemez'in fotoğraflarıyla yürüyüşte yerini aldı.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (Bir-Kar) ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) alanda yer aldı.

Kadın örgütleri, LGBTİ+lar ve karma kortejlerle hep birlikte kadına yönelik şiddete karşı tepki gösterildi.

Faşist saldırılara geçit yok

Eylemin sonlarına doğru faşistler yürüyüşe saldırdı. Yaklaşık 20 kişilik faşist bir grup eyleme saldırdı ve eyleme katılanlardan yanıt aldılar. Faşistler kitlenin “Cassez vous/Siz kırıcılarsınız” sloganları eşliğinde kuşatılmaya başlanınca kaçmaya başladı.

Kadın örgütlerinin yanı sıra Lutte Ouvriere/ İşçi Mücadelesi, Du Pain et Des Roses/ Ekmek ve Gül, Révolution Permanente/ Sürekli Devrim, NPA/ Yeni antikapitalist parti, PCOF/ Fransız Komünist İşçi Partisi, CNT/ Ulusal İşçi Konfederasyonu (Anarko komünist sendika) eyleme katıldı.

 

Kızıl Bayrak / Paris