DİSK: "Artık yeter, geçinmek istiyoruz"

DİSK, döviz kurundaki yükseliş karşısında "Artık yeter, geçinmek istiyoruz" diyerek Kadıköy'de yaptığı eylemde asgari ücretin enflasyon altında ezilmemesi talebini haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Kasım 2021
  • 14:44

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ekonomik kriz ve pandeminin ağır yükü altında işçilerin ezildiğini belirterek eylem gerçekleştirdi.

Kadıköy İskele Meydanı’nda yaptığı açıklama ile “Artık yeter, geçinmek istiyoruz” dedi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Milyonlarca işçi adına, emekçi adına, emekli adına, geçinemeyenler, barınamayanlar, iş bulamayanlar adına haykırıyoruz. Ekonomik krizin ve pandeminin ağır yükü altında karakışa girerken geçinebilmek için ülkeyi yönetenleri önlemler almaya çağırıyoruz”

Hükümetin “dövizden size ne” söylemlerine karşı dövizdeki yükselişinin işçileri daha da yoksullaştırdığına dikkat çeken Çerkezoğlu şu şekilde devam etti:

“Asgari ücretin Avrupa’da en düşük olduğu ikinci ülke, Arnavutluk’tan sonra Türkiye idi. Ama ekonominin kitabını yazanlar bu unvanı da kimseye kaptırmadılar. TL’nin hızla değer kaybetmesi ile Avrupa’nın en düşük asgari ücreti bugün artık Türkiye’de.

 “Türk Lirası değer kaybedince ücretler azalacak, rekabet gücümüz artacak, yabancı sermaye Türkiye’ye akacak” diyorlar.

Yok öyle yağma! Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir. Uluslararası pazarlarda kelepire satılığa çıkarılacak şahsa ait bir mal değildir.”

 “Türk Lirasını ucuzlatarak, işçi sınıfını yoksullaştırarak rekabet gücü kazanmaya, yabancı sermaye çekmeye çalıştığını kendi ağzıyla itiraf eden bir iktidarı uyarmak görevimizdir” diyen Çerkezoğlu talepleri şu şekilde sıraladı:

“-TL’nin ve emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmelidir.

-TL’nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar asgari ücret artışıyla telafi edilmeli, bu artışta işçiler büyümeden de pay almalıdır.

-Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalıdır.

-İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır.”

Metal ve belediye işçilerinin katıldığı eylemde 20 farklı ülkede Amazon şirketi için çalışan ve greve çıkacak olan 1,3 milyon Amazon işçileri ile dayanışma dövizleri de taşındı.