Kadınlardan Kadıköy’de eylem:

“Katilleri koruyan devletin ahlakına itaat yok, isyan var”

Süreyya Operası önünde basın açıklaması yapan kadınlar “Katilleri koruyan devletin ahlakına itaat yok, isyan var” dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 27 Ağustos 2022
  • 21:00

Kadınlar Birlikte Güçlü Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem gerçekleştirdi. “Katilleri kollayan devletin ahlakına itaat yok, isyan var” pankartı taşıyan kadınlar adına basın açıklamasını Dilek Başalan okudu. Firdevs Babat’ın Ahmet Babat’ın elindeki korucu silahla öldürüldüğünü hatırlatan Başalan şunları ifade etti:

“Kürt illerinde kadın düşmanı politikalarını savaş politikasıyla derinleştiren devlet her gün kadınları öldürüyor. Korucu sistemini desteklerken kadınları ise ellerine silah verdiği bu katillerden korumuyor. Ahmet Babat’ın abisi Ramazan Babat yine aynı yerde başka bir kız çocuğuna tecavüz ettiği için tutuklanıyor. Tecavüz eden suçunu örtmek için erkek devletten aldığı güçle aileyi tehdit edebiliyor ve para teklif edebiliyor. Bu kadar suçun yaşandığı bir yerde erkekler neden korunuyor?  Bir üniforma sahibi olan her erkeğe şiddetin her türlüsünü uygulama hakkı tanıyan, cinsel saldırıya ve istismara göz yuman ikiyüzlü ahlak politikası bu katliamın baş failidir.”

Şarkıcı Gülşen’in tutuklanmasına değinen Başalan “Firdevs’e cinsel saldırıda bulunan Ramazan Babat tutuksuz yargılanıyordu” diye vurguladı.

“Bize ait olan hiçbir şeyden vazgeçmiyoruz!”

80 yaşında tutuklanan ağır hasta Makbule Özer’in ATK’da Kürtçe tercüman olmadığı için sorunlarının dinlenmediğini ve en temel hakkı olan sağlık hakkı ve anadil hakkının elinden alındığına dikkat çeken Başalan şu şekilde devam etti:

“Erkek devletin her geçen gün elimizden almaya çalıştığı özgürlüğümüzden, savaş politikalarının her türlü şiddeti yönelttiği yaşamlarımızdan, kısmaya çalıştığı sesimizden, söylemek istediğimiz sözümüzden, kapatmaya çalıştığı bedenimizden, fikirlerimizden ve bize ait olan hiçbir şeyden vazgeçmiyoruz!”

Muhalefetin iktidarın nefret söylemini besleyen tutumlarını teşhir eden Başalan şunları vurguladı:

“Katillerin, tecavüzcülerin sırtını sıvazlayanlara sözümüz var; sokakta, evde, okulda, işyerinde her yerdeyiz. Ne size ne kadın düşmanı politikalarınıza itaat etmiyoruz” 

Eylem sloganlarla sona erdi.