Sağlık emekçilerinden kadın cinayeti protestosu

Sağlık emekçileri, Dr. Melek Bağçe’nin boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından işyerinde katledilmesine ilişkin birçok ilde eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 16 Haziran 2023
  • 09:30

SES ile Tabip Odası, birçok kentte açıklama yaparak, Antalya’nın Alanya ilçesinde boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından Dr. Melek Bağçe’nin katledilmesine tepki gösterdi. 

İzmir, İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Mersin, Urfa ve Van’da basın açıklamaları yapan sağlık emekçileri kadın cinayetlerinin politik olduğunu vurguladı. 15 haziran Perşembe günü yapılan eylemlerde “Güvenli çalışma ve yaşam ortamları istiyoruz” denildi. “Kadın cinayetleri her yerde; sağlık ürettiğimiz yerler öldürüldüğümüz mekânlar olmaktan çıkarılsın!” başlıklı ortak metnin okunduğu açıklamalarda kadın ve LGBTİ+ düşmanı politikaların artmasına işaret edildi. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Erkek failleri cesaretlendiren söz konusu politikalar, şiddetin her türünün evlerde, işyerlerinde, okullarda, sokaklarda fütursuzca kol gezmesine ve yaygınlaşmasına yol açmakta; taciz, tecavüz ve cinayetle son bulan yaşam hakkı ihlalleri toplumun beden ve ruh sağlığını her geçen gün daha fazla tehdit etmektedir.”

“Kadın cinayetleri ve sağlıkta şiddet sona ersin!”

Sağlıkta Dönüşüm Projesi’yle yaratılan neoliberal sağlık sisteminin hekimleri ve sağlık çalışanlarını parçalanan ve güvenli olmayan sağlık kurumlarında çalışmaya mahkûm ettiğine dikkat çekilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Bir kadın daha kaybetmemek için, yaşamdan, sağlıktan, özgürlükten ve meslekten bir kişi daha eksilmemek için, kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.
Kadın düşmanlığında ortaklaşan, “yalnız yaşayan kadınları sahiplendirmekten” bahseden, çocuk istismarını meşrulaştıran ve ülkemizi ortaçağ karanlığına gömmeye çalışan bu gerici ve ataerkil zihniyeti, kadınlar eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükselterek, dayanışma ve iradeyle değiştirecektir.
İnsan haklarına ve onuruna yaraşır, şiddete karşı güvenli çalışma ortamlarını talep etmekten ve mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.
Kadın cinayetleri ve sağlıkta şiddet sona ersin!”