Danıştay kararına tepkiler

Danıştay, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini “hukuka uygun” buldu. Kararın arından çok sayıda kişi ve kurum Danıştay'a tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 03 Ocak 2023
  • 14:30

Danıştay İdari Davalar Daireleri Kurulu, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını “hukuka uygun” buldu. Böylece Türkiye resmen sözleşmeden çıkmış oldu. Kararın ardından çok sayıda kişi ve demokratik kitle örgütü tepki gösterdi.

Türkiye, AKP şefi Erdoğan’ın imzası ile 20 Mart 2021'de İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmıştı. Sözleşmenin feshi kararına tepki yağmış, kitlesel eylemler gerçekleştirilmiş ve demokratik kitle örgütleri, “çekilme kararının iptali” istemiyle Danıştay'da çok sayıda dava açmıştı.

4 ayrı duruşma yapan Danıştay 10. Dairesi, iptal istemini 19 Temmuz’da reddetti. Davacılar bir bir kararı temyiz etti. Dosya son karar mercii olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı.

İDDK müzakereler sonunda oyçokluğuyla temyiz itirazlarının reddine karar verdi. Kararın gerekçesi önümüzdeki günlerde açıklanacak. Böylece, Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çıkmış oldu.

“Mücadelemizle kazanacağız!”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, söz konusu karara tepki gösterdi. Platform, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını 'hukuka uygun' buldu. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı verenleri göndereceğiz; İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatarak kadın cinayetlerini durduracağız!”

HDP Kadın Komisyonu yaptığı paylaşımda şunları ifade etti:

“Danıştay, İstanbul Sözleşmesinden çıkılmasıyla ilgili hukuksuz kararı ‘hukuka uygun’ buldu. İstanbul Sözleşmesi kadınların mücadelesiyle yürürlüğe girdi, yine mücadelemizle geri alacağız!”

Feminist Hukuk Komisyonu Danışta kararına dair şu açıklamayı yaptı:

“Danıştay, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasıyla ilgili kararı ‘hukuka uygun’ buldu. Türkiye, resmen İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. Bir gece yarısı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilenler kazanılmış haklarımıza, hayatlarımıza saldıranlardır!”

Kadınlar Birlikte Güçlü, 8 Ocak’ta eylem çağrısı yaparak şunları ifade etti:

“Bizim için nihai karar değil, kararı tanımıyoruz. İstanbul Sözleşmesi için de 8 Ocak'ta Kadıköy'deyiz!”

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) ise şunları ifade etti:

“Danıştay’ın temyiz mercii olan İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK) kendi yapısı hukuka aykırı iken, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını ‘hukuka uygun’ buldu. DİDDK üyelerinin görev süresi, davalar sürerken, İstanbul Sözleşmesi davalısı Cumhurbaşkanı tarafından uzatılmıştı.

Temyiz dilekçelerimizde yer alan duruşma yapılması talebimiz de Türkiye’ye İstanbul Sözleşmesi’ne dönme ve Danıştay’a da bu yolu açma çağrısı yapan BM Uzman Görüşü’nde imzası bulunan üç uzmanın dinlenmesi talebimiz görmezden gelinmiş.

Türkiye taraf olmayabilir ama 6251 sayılı onay Kanunu ve dolayısıyla İstanbul Sözleşmesi maddeleri yasa olarak yürürlükte. Ayrıca iç hukuk yollarını hala tüketmedik. Sırada Anayasa Mahkemesi var. Kimse bu kararı tanımamızı da İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmemizi de beklemesin!”

Demir Leblebi üyesi kadınlar, karara karşı İstanbul Kadıköy’de meşaleli yürüyüş düzenledi. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!” yazılı pankart açarak, Kadıköy’ün ara sokaklarında ellerinde meşalelerle ve sloganlarla yürüdü.