"İstanbul Sözleşmesi biziz!"

İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu, Danıştay kararını Kadıköy'de gerçekleştirdiği eylemle protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 23 Temmuz 2022
  • 21:00

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu Danıştay kararına ilişkin Kadıköy’de eylem gerçekleştirdi. Eminönü İskelesi önünde toplanan kadınlar “İstanbul Sözleşmesi biziz!” diye haykırdı. Eylemde “Danıştay kararını tanımıyoruz! İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz” yazılı pankart taşındı.

“Kabul etmiyoruz!”

Kadınlar adına basın açıklamasını Rüya Kurtuluş okudu. Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararının ülkenin gidişatı açısından son derece kritik olduğu değerlendirmesi yapılan açıklamada Kurtuluş şunları vurguladı:

“Türkiye’de erkek adalet uzun süredir kadınlar lehine işlemiyor. Sadece kadınlar açısından değil, toplumun her kesimi açısından adaleti arayacağı hukuki mekanizmalar halk üzerinde birer baskı aracına dönüşmüş vaziyette. Düşünün ki bütün gün AKP’lilere sosyal medya üzerinden hakaret edildiğini farz edip sadece bu dosyalara bakan ağır ceza mahkemeleri var. Şaşırmadık ama olağanlaştırmıyoruz da. Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararıyla çekilmesini onaylayan kararı, meclisin yasama yetkisini Cumhurbaşkanı’nın keyfi kararnamelerle gasp edebileceğini hukuki içtihat haline getirebilecek niteliktedir. Üstelik temel insan hakları metni niteliğinde olan İstanbul Sözleşmesi’nden Anayasa’ya aykırı bir şekilde Cumhurbaşkanı’nın aldığı bir kararla çekilebileceğini de söylüyor bu karar. Bu karar siz ne derseniz deyin, ülkede ne yaşanıyorsa yaşansın biz Danıştay’ı tek adama bağladık kararıdır. Kabul etmiyoruz.”

“Devlet bir suç örgütüne dönüşmüştür”

“Bu ülke kadınlar ve LGBTİ+’lar için artık daha güvensiz bir ülke” denilen açıklamada hukuksuz kararlar sıralandı ve şunlar ifade edildi:

“Bu kararları verenler bu ülkedeki her kadın cinayetinin, maruz kaldığımız her erkek şiddetinin doğrudan failleridir. Devlet en tepesinden mahkemesine, kolluğuna kadar bir suç örgütüne dönmüştür. Karşımızda adeta halka karşı açılmış bir savaşı yönetenler var. Bu savaşı yönetenler bugün kadınları ve LGBTİ+’ları haklarını gasp ederek öldürürken, sınır ötesine bomba yağdırarak sivillerin canını almaktadır.”

“Sözleşmede yazan her bir madde biziz”

Saldırılara karşı geri adım atılmayacağı ifade edilen açıklamada Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nde üstünü çizdiği bölüm aktarıldı. Açıklamayı okuyan Kurtuluş son olarak şunları dedi:

“İstanbul Sözleşmesi bizim mücadelemizle yazıldı, onaylandı. Vazgeçmeye niyetimiz yok. Sözleşmede yazan her bir madde biziz, bizim mücadelemizle uygulanacak. Gücümüz haklılığımız, gücümüz dayanışmamız. İstanbul Sözleşmesi Biziz!”

Eylemde son dönemde kadınlara ve gazetecilere dönük saldırganlığı ile öne çıkan İstanbul Emniyeti Güvenlik Şube Amiri Hanifi Zengin de teşhir edildi.

Eylemde “İstanbul Sözleşmesi bizim”, saldırılar sıralandı ve “Hayır”, “Suçlusunuz”, “Tanımıyoruz”, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı ve eylem son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul