Af yasasına ve tek adam rejimine karşı...

Karantina koşulları ve “af yasası” ile kadınlar ve çocuklar için ortaya çıkabileceklerden AKP iktidarı ve temsil ettiği sermaye düzeni sorumludur.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 14 Nisan 2020
  • 17:39

Özgürlük ve eşitlik mücadelesine!

 

Bir haftadır mecliste görüşmeleri süren “af yasası” düzenlemesi, dün gece AKP ve MHP oyları ile kabul edildi. Söz konusu düzenlemenin ayrıntılarına bakıldığında, COVID-19 salgını ile hiçbir bağının olmadığı açıkça görülmektedir. Zaten uzun bir  zamandır cezaevindeki hırsızları, katilleri, çete liderlerini serbest bırakacak düzenlemeler yapılmaya çalışılıyordu. Salgının geldiği düzey, AKP-MHP koalisyonunu tarafından elini rahatlatan bir fırsat olarak değerlendirildi.

Siyasi görüşlerinden, facebook paylaşımlarından, haklarını savunduklarından, özgür bir dünya düşlediklerinden, gazetelerde yazı yazdıklarından, gerçek haberin peşinden koştuklarından tutsak olanlar ise zindanlarda kalmaya devam edecek. Hırsızlar, katiller, tecavüzcüler toplumun içine salınacak.

2020 Ceza İnfaz Düzenlemesi'nin kapsamı belli olduğundan beri, ayrımcı içeriği ve kadın cinayetinden, çocuk istismarından tutuklu olanların serbest bırakılması için hazırlandığı açık bir şekilde anlaşılıyordu. Buna karşı ortaya konan tepkilerin ardından makyaj niteliğinde kimi değişiklikler yapıldı. Ama düzenlemenin içeriğini belirleyen ayrımcı, gerici-faşist anlayış olduğu gibi korundu.

Salgın günlerinde kadına ve çocuğa yönelik şiddet artmış durumda. Bir ay içerisinde kadına yönelik şiddet oranı %27,8 yükseldi. Son 17 yılda kadına yönelik şiddet zaten %1500 civarında artmıştı. Salgın günlerinin getirdiği evde kalma hali ise, kadınlar için fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddeti tırmandırmaktadır. 

Karantina koşulları ve "af yasası" ile kadınlar ve çocuklar için ortaya çıkabileceklerden AKP iktidarı ve temsil ettiği sermaye düzeni sorumludur. Kadınların ve çocukların yaşam hakkı ve herhangi bir şiddete maruz kalmaması için tek adam düzenine karşı mücadelede yerimizi alalım; özgür ve eşit bir toplum için örgütlenelim!

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları - İEKK