Veli-Der yüz yüze eğitimin birinci haftasıyla ilgili rapor açıkladı. Veli-Der yaptığı basın toplantısı ile aşı, hijyen, havalandırma, fiziki mesafe gibi önlemlerinin alınmadığı koşullarda yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olamayacağını söyledi.
Veli-Der, gerekli önlemler alınmadan okulların açılmasının öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin sağlığını riske attığını belirterek şunları vurguladı:
“İŞKUR—MEB protokolü çerçevesinde TYP (Toplum Yararına Program) kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nda ve farklı kurumlarda istihdam edilecek temizlik, güvenlik görevlilerinin görevlendirilmeleri her yıl ekim ayı içerisinde başlıyor ve haziran ayında işten çıkarılıyorlar. Takvim yüz yüze eğitimden önce başlatılmadığı için okulların büyük çoğunluğunda yeterli temizlik görevlisi hâlâ yok. Görevlendirilecek temizlik, güvenlik görevlileri farklı kurumlarda da görevlendirildiği için ihtiyacı karşılamaktan oldukça uzak sayıda görevlendirmeler yapılıyor.”
Okullarda ortaya çıkan temizlik personeli eksikliğinin kaydını tutan dernek yaptığı açıklamada şunları vurguladı:
“MEB’ in verileri ile dahi en az 170 bin öğretmen ataması ihtiyacı var. Açıklanan öğretmen atama takvimi ile de görüyoruz ki; öğretmenlerin ataması şubat ayında gerçekleşecek. 2022’de göreve başlayacak öğretmenler hemen göreve başlatılacakmış gibi yaratılmaya çalışılan bir algıyla karşı karşıyayız. Çocuklarımızın öğretmenlerin hemen şimdi ihtiyacı var. Söz konusu olan çocuklarımızın eğitim hakkı, çocuklarımızın, biz velilerin, eğitim emekçilerinin sağlık hakkıdır. Yaratılmaya çalışılan bu algıyı reddediyoruz. 15 bin öğretmen bir an önce göreve başlatılmalı, yeterli öğretmen ataması acilen yapılmalıdır”
Derneğin açıklaması şöyle devam etti:
“Yüz yüze eğitimin başlaması ile birlikte okullardan gelen bilgiler ve açıklanan raporlarla okul terkinin ciddi bir risk olduğunu görüyoruz. Yoksul mahallelerin olduğu okullarda, meslek liselerinde, dezavantajlı kesimlerin olduğu her yerde çocuklarımızın örgün eğitimden kopuşu hızlanıyor. MEB; bir an önce okul terki ile ilgili verileri açıklamalı, yoksul ailelerin çocukları için acilen maddi destek sağlanmalıdır. Telafi programı için yeterli bütçe ayrılmalı, hazırlıklar yapılmalı, örgün eğitimden kopuşla ilgili önlemler bir an önce alınmalıdır.
Kalabalık okullar, sınıflar sorunu devam ediyor. MEB hiçbir önlem almadan tam zamanlı tüm kademelerde yüz yüze eğitimi başlattı. Yoksul mahallelerde bulunan okullar başta olmak üzere salgında yüz yüze eğitim 40-50-60 kişilik sınıflarda fiziki mesafe sağlanması mümkün olmadan devam ettiriliyor. Bu koşullar devam ederse önümüzdeki haftalarda salgın yayılımı okullarda daha da artacak. MEB; ülke genelinde bağlayıcı kararlar almalıdır. 13 Eylül Pazartesi gününden önce mutlaka ders süreleri azaltılmalı, sınıflar seyreltilmeli, okulda bulunan süre azaltılmalıdır.”