“Önlemleri al, okulları açık tut”

İstanbul Eğitim Sen 3 No’lu Şubesi, düzenlediği basın toplantısında kentin 5 ilçesindeki okulların salgın koşullarına uygun olmadığını belirterek, salgına karşı toplamda yeterli önlem alınmadığını vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Eylül 2021
  • 21:33

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 3 No’lu Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Kağıthane ve Sarıyer ilçelerinde bulunan okullarda koronavirüs salgına dikkat çekerek salgına karşı toplamda yeterli önlemin alınmadığını vurguladı.

“Önlemleri al, okulları açık tut” yazılı pankartın asıldığı açıklamada, basın metnini Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Ayfer Koçak okudu.

Eğitimde fırsat eşitsizliğine vurgu yapan Koçak yüz yüze eğitime ilişkin şunları söyledi: 

“İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin, ‘Okullarda gerekli önlemleri aldık’ ifadesini kullansa da, ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediği, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı, okul tadilat ve inşaatlarının bitirilemediği görülmektedir. Özellikle Sarıyer Alparslan Ortaokulu, Beyoğlu Dr. Tevfik Sağlam Ortaokulu gibi birçok okul 4 yılı aşkın bir süredir inşaatları bitirilmediği için başka okullarda ikili eğitime mahkûm bırakılıyor.”

Yüzyüze eğitime başlanırken okullarda öğretmen eksiğinin bile giderilmediğini belirten Koçak dinsel gericiliğin okullarda yerleştirilmeye çalışılması üzerine şunlar ifade edildi:

“İstinye Anadolu Lisesi’nde öğretmen kurul toplantılarında dua ile açılış yapılıp okul koridorlarında ezan okunması ve Kurtuluş Anadolu Lisesi’nde de Cuma namazına göre saatlerin güncellenmesi gibi pratikler eğitimin dinselleştirme, kutuplaştırma ve tek tipleştirmekle uğraşıyor”

Koçak, 55 okulun bilgilerini şöyle aktardı:

“15 okul ikili eğitim yapıyor, 18 okulda ortalama sınıf mevcutları 30 üzerinde 5 okulda 40 üzerinde, yani normalde dahi olması gerekenin üstünde. 7 okulda hizmetli personel yok, birçoğunda da 800-850 öğrenciye 1 temizlik görevlisi düşüyor. 10 binlerce öğretmen atama beklerken, okullarımızda ücretli öğretmenlik gibi emek sömürüsünün en ağır hali devam etmektedir. Yine çocukların büyük kısmı toplu taşımalar ile okullara ulaşmaya çalışırken bulaş ile yüz yüze kalıyor.”

Koçak kamuoyuna seslenerek tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için tüm eğitim bileşenlerini bu süreci daha fazla sorgulamaya, sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı için mücadele etmeye çağırdı.