Üçüncü kez açılan Gezi Davası’nın üçüncü duruşması İstanbul Adliyesi görüldü. Yargıtay ile İstinaf Mahkemesi’nin kararı bozmasından sonra birleştirilen Gezi Davası, Çarşı üyelerinin yargılandığı dava ile birleştirilmişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma öncesi İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapıldı.
“Gezi umuttur, umut yargılanamaz!”
“Gezi’yi Savunuyoruz” denilerek Taksim Dayanışması’nın gerçekleştirdiği açıklamada “Gezi umuttur, umut yargılanamaz!” pankartı açıldı. Açıklamayı Esin Köymen okudu ve “Onlarca insanın demokratik hak ve talepleri için parklarda, sokaklarda özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam için ortaya koyduğu direnişi kirletmenize izin vermeyeceğiz” dedi.
Açıklamada Haziran Direnişi’nin meşruluğu güncel sorunlarla da başlanarak şu şekilde ifade edildi:
“Gezi’de yaşam alanlarımızı savunurken ne kadar haklıysak bugün barınma hakkını savunurken o kadar haklıyız. Gezi’de meslek ilkelerini ve bilimsel doğruları savunurken ne kadar haklıysak bugün akıl dışı yönetimsel kararlarla afetlere mahkum edilen kentlerimiz için liyakatı savunmakta o kadar haklıyız. Gezi’ya faiz lobisi diyenlerin yüzüne gerçekleri haykırırken ne kadar haklıysak bugün yaşadığımız ekonomik çöküşün sorumlusu iktidarınızdır derken de o kadar haklıyız.”
Tutuklu Osman Kavala’nın serbest bırakılmasının talep edildiği açıklama sonrası davanın görüleceği duruşma salonuna geçildi.
Dosyaların ayrılması talebi
Üç dosyanın birleştirildiği ve 52 kişinin yargılandığı davada dört yıldır tutuklu olan Osman Kavala duruşmaya katılmadı. İlk olarak Çarşı davasından yargılananların avukatları Ersan Şen, Ömerü Kavili savunma yaptı ve dosyaların ayrılması talebinde bulundular.
Mahkeme başkanı Avukat Ersan Şen’i “Ses yükseltmeme” konusunda uyardı.
Çarşı davası avukatlarından Yıldız İmrek Çarşı davası avukatlarından Ersan Şen’in mahkeme salonunu “Er meydanı” olarak tanımlamasını eleştirdi ve davaya dair şunları söyledi:
“Çünkü daha temel bir insan hakkı ihlali var. Bir insan haksız hukuksuz yere dört senedir hapiste. Çarşı ve Gezinin torba dava haline gelmesi siyasi irade istediği içindir, çünkü birleştirmenin hiçbir hukuki koşulu yoktur. Siyasi irade istediği için yapılan birleştirme ile dava uzatılmak isteniyor. Bu şekilde müvekkilimin aklanma hakkı ihlal ediliyor”
Çarşı Davası avukatlarından Efkan Bolaç savunma yaptı ve ara verildi.
Öğlen arası sonrası Av. Can Atalay, Mücaella Yapıcı ve Tayfun Kahraman ile birlikte bir sonraki celsede savunma yapacaklarını söyledi. Çarşı davasından yargılananlar savunmalarını gerçekleştirdi.
Mahkemede Osman Kavala’nın avukatı Tolga Deniz Aytöre ve Köksal Bayraktar savunma yaptı ve müvekkilinin tahliye edilmesini talep ettiler. AİHM kararının uygulanmasının, “Anayasal bir zorunluluk” olduğuna dikkat çekilen savunmalarda Bayraktar, “Anayasaya göre milletlerarası anlaşma olan AİHS kanun hükmündedir” dedi.
Savcı tutukluluğun devamı ve dosya ayrımına ret verdi
Avukatların savunması sona erdikten sonra savcı, davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam edilmesi yönünde karar verilmesini talep etti. Savcı ayrıca, Gezi ve Çarşı dosyalarının ayrılması taleplerinin reddini istedi.
Mahkeme, savcının talebine uyarak oy çokluğuyla Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı verdi. Kavala'nın tahliye edilmesi yönünde oy kullanan üye hakim, bu aşamadan sonra delil karartma gibi ihtimallerin ortadan kalktığını ve tutukluluk halinin ölçülü olmayacağını vurguladı. Davaya 17 Ocak'ta devam edilecek.