"Gezi davası" yeniden görüldü

Gezi davasında verilen beraat kararlarına rağmen, 4 dosya birleştirildi. Dava İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı, dava öncesi açıklama yapıldı. Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı verildi, bir sonraki duruşma 11 Kasım'da görülecek.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Ekim 2021
  • 11:40

Gezi parkı davasında 4 dosya birleştirilerek 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görüldü. Dava öncesi Taksim Dayanışması, İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı ve "Gezi yargılanamaz" dedi.

Açıklamada konuşan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar, Aynı filmin yeniden gösterildiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Gezi’de yaşam alanlarımızı, kentsel hafızamızı savunurken ne kadar haklıysak, bugün barınma hakkını savunurken o kadar haklıyız! Gezi Parkı’ndaki ağaçları savunurken ne kadar haklıysak, bugün ihmaller yüzünden yangınlara terk edilen ormanlarımızı savunmakta o kadar haklıyız! 2017 yılından bu yana, somut hiçbir delil olmadığı halde siyasi bir tutsak olarak tutukluluğu devam eden Mehmet Osman Kavala bir kez daha yargılanmak isteniyor. Yeryüzündeki tüm renklere sahip çıkan Gezi Direnişi’nin siyah ve beyazı olan Çarşı ailesi bir kez daha yargılanmak isteniyor. Bu beyhude çabanıza izin vermeyeceğiz! Çünkü haklıyız: Dayanışma, paylaşma, emek, yargılanamaz!”

Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını isteyen Atlar son olarak “Biliyor ve inanıyoruz ki, Gezi hep haklı” dedi.

***

Mahkeme SEGBİS sorunu nedeniyle bir saat geç başladı. Davayı İngiltere, Hollanda, Danimarka, Fransa, İsviçre, Almanya konsolosluklarından temsilciler, Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor ve hak örgütleri izliyor.

 

Çarşı avukatları salonu terk etti

Kimlik tespitlerinin ardından Mahkeme Başkanı usul itirazı olup olmadığını sordu. Bunun üzerine söz alan Çarşı davasının avukatlarından Ali Rıza Dizdar, Gezi ile Çarşı davalarının birleştirilme şeklinin usul hukukuna aykırı olduğunu söyleyerek, birleştirme kararındaki usulsüzlükleri sıraladı.

Dizdar’ın ardından Ömer Kavili söz alarak “Yargı kültürünü yok ettiniz. Görmediğimiz belgelere karşı beyan talep ettiniz. Bu dava yargılama değil siyasi bir linç, siyasi bir intikam davasıdır. 27. ACM’nin kaçak hakimi, geldi, birleştirme kararını verdi ve bıraktı gitti. Bir hukuk enkazı bıraktı arkasında.  Mahkeme heyeti olarak sizden yargı kültürüne sahip çıkmanızı istiyorum. Birleştirme kararının hukuka aykırı olduğunu tespit etmenizi istiyorum” dedi.

Bütün avukatların dosyaların birleştirilmesinin iptali talebini savcı reddetti. Mahkemenin de ara kakarında taleplerini reddetmesi üzerine Çarşı avukatları salonu terk etti.

Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı

Osman Kavala savunmasında “kaç kez beraat etmem gerekiyor” sorusunu sorarak hukuksuz bir şekilde tutuklu kaldığını vurgulayarak tahliyesini talep etti.

Osman Kavala'nın avukatı Köksal Bayraktar'da müvekkilinin tahliyesini talep etti. Duruşma savcı Edip Şahiner Kavala’nın tutukluluğunun devamını talep etti. Mahkeme heyeti kuvvetli suç şüphesini öne sürerek Osman Kavala'yı yine tahliye etmedi. Bir sonraki duruşmayı 11 Kasım'a erteledi.