Geçtiğimiz hafta görülen ve 7’si hariç tüm sanıkların beraat ettiği Gezi Davası’nın gerekçeli kararı açıklandı. Kararda hukuka aykırı olarak yapılan dinlemelerin delil sayılamayacağı vurgusu dikkat çekti.
Tapeler yasak delil
Gezi davası hakkında gerekçeli kararını açıklayan mahkeme iddianamede yer alan tespit ve değerlendirmelerin büyük bölümünü tape kayıtlarının oluşturduğunu belirterek şu sonuca vardı:
“Dosyamızda 53 adet dinleme kararının bulunuyor. İlk dinleme kararının “suç örgütü kurma ve yönetme” suçuna ilişkin olarak verildiği, “Hükûmete karşı suç” suçundan verilmediği, daha sonra dinlemenin uzatılması talep ve kararlarında ayrıca TCK'nin 312. maddesinin (hükümete karşı suç) eklendiği, ancak 312. Maddenin o tarihlerde CMK'nin 135/8 maddesinde sayılan ve yasal dinlemeye konu suçlardan olmadığı, bu tarihten sonra verilmiş bir dinleme kararının da bulunmadığı, bu haliyle dinleme kayıtlarının kanuna ve hukuka aykırı delil niteliğinde bulundukları, konudaki yerleşik Yargıtay içtihatları ve "zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir" ilkesi de göz önüne alındığında iddianameye konu tapelerin yasak delil mahiyetinde bulundukları kabul edilmiştir.”
Teknik araçlarla dinlemeyi de hukuksuzluk olarak tanımlayan mahkeme ayrıca “Dosyamız kapsamında, aynı hukuka aykırı yöntemle soruşturma aşamasında verilen 5271 sayılı CMK'nin 140. maddesi uyarınca Teknik Araçla İzleme kararlarının da aynı gerekçelerle hukuka aykırı olduğu kabul edilmiştir.” kararına vardı.
Taksim Dayanışması “suç örgütü” değil
Mahkeme heyetinin Gezi eylemleri ve Taksim Dayanışması hakkındaki kanaati ise şu şekilde: “Dosyamız sanıklarından Mücella Yapıcı'nın da aralarında yer aldığı 5 sanık hakkında Gezi Parkı eylemlerinden ötürü İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'ne "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanuna Muhalefet" suçlarından kamu davasının açıldığı, sanıklar hakkında "eylemlerinin Anayasal toplanma ve örgütlenme hakkı ile ifade özgürlüğü" boyutunda kaldığı ve Taksim Dayanışması'nın suç örgütü olduğunu gösterir kanıt bulunmadığından bahisle ayrı ayrı beraatlerine hükmetmiş..."
Beraat edenler hakkında suç duyurusu
Gezi Davası gerekçeli kararında Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Mine Özerden, Osman Kavala, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ekmekçi ve Çiğdem Mater Utku hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleyerek ve bunları yöneterek güvenlik kuvvetlerine veya toplantı ve yürüyüş safahatının teknik araç ve gereçlerle tespiti için görevlendirilenlere, bu görevlerini yaptıkları sırada tehdit eylemlerinde bulunup, ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar edip, yasa dışı toplantıyı organize ettikleri” iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiği belirtiliyor.