Gezi Davası'nın 5. duruşması

52 kişinin yargılandığı Gezi Davası'nın 5. duruşması görüldü. Çarşı Davası'nın dosyadan ayrılmasına karar verildi ve bir sonraki duruşma 21 Mart'a erteledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Şubat 2022
  • 12:00

Osman Kavala'nın da aralarında olduğu ve toplamda 52 kişinin yargılandığı Gezi Davası’nın 5. duruşması İstanbul Adliyesi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına, Çarşı Davası'nın dosyadan ayrılmasına karar vererek bir sonraki duruşmayı 21 Mart'a erteledi.

“Gezi umuttur, umut yargılanamaz!”

Çarşı davası ile Gezi davasının birleştirilmesinin ardından görülen dava öncesinde Taksim Dayanışması adliye önünde basın açıklaması yaptı.

“Gezi umuttur, umut yargılanamaz!” yazılı pankartın açıldığı eylemde açıklamayı dayanışma adına yapan Esin Köymen yaptı.

Köymen açıklamada şunları söyledi:

“Bu ülkenin eşitlik, özgürlük ve adalet umudunu kirletmenize izin vermeyeceğiz.  Abdocan’ın, Mehmet’in, Ethem’in, Medeni’nin, Hasan Ferit’in,  Ali İsmail’in, Ahmet’in ve Berkin’in düşlerinin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Çükü haklıyız. Gezi’de yaşam alanlarımızı, kentsel hafızamızı savunurken ne kadar haklıysak, bugün barınma hakkını savunurken o kadar haklıyız. Gezi’de meslek ilkelerini ve bilimsel doğruları savunurken ne kadar haklıysak, bugün akıl dışı yönetimsel kararlarla afetlere mahkum edilen kentlerimiz için liyakati savunmakta o kadar haklıyız.”

Gezi ve Çarşı davaları ayrıldı

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya yargılananlardan Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Çiğdem Mater katıldı. Gezi davasıyla birleştirilen Çarşı davasından bazı sanıklar ve avukatları da salonda yer aldı.

Duruşma Gezi davasında yargılanan Şerafettin Can Atalay, Mücella Yapıcı ve Tayfun Kahraman'ın avukatı Fikret İlkiz'in beyanıyla devam etti. Ardından Osman Kavala avukatı İlkan Koyuncu ise şunları dedi:

“Savcı beyin tefrik ile ilgili mütalaasına bakıyoruz. Gerekçeler: Tutuklu sanık bulunması. Osman Kavala yeni değil ki beş yıldır tutuklu. Sorguların alınmış olması: Sorgular ilk celse alındı”

Çarşı davası avukatlarından Yıldız İmrek de şunları vurguladı:

"Çarşı davası ve Gezi davası arasında hiçbir bağlantı bulunmamaktadır. Somut bir bağlantı olmaması ve kanun yollarının farklı olması nedeniyle iki dosyanın tefrikini talep ediyoruz"

Mahkeme heyeti, Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına, Çarşı Davası'nın dosyadan ayrılmasına karar vererek bir sonraki duruşmayı 21 Mart'a erteledi.