Kürt illerinde kayıp eylemleri

Kayıp yakınları, kayıpların akıbetini sormak için Diyarbakır, Yüksekova, Batman ve Cizre’de Cumartesi eylemlerine devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Haziran 2014
  • 15:23
Diyarbakır

Diyarbakır

Cizre

Cizre

Diyarbakır

Diyarbakır’da kayıplar eylemi 278. kez İHD tarafından örgütlendi. Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleşen eyleme, İHD yönetici ve üyelerinin yanı sıra, Barış Anneleri Meclisi, MEYA-DER, KESK Şubeler Platformu temsilcileri ve kayıp yakınları katıldı.

Eylemde konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, devletin kaybettirilenlerin mezarlarının nerede olduğunu bildiğini, ancak kayıp yakınlarından sakladığını söyledi.

İHD Şube Sekreteri Abdulselam İnceören, 28 Şubat 1994 tarihinde Siirt'te kaçırılarak kaybedilen Mehmet İnan'ın durumunu anlattı. İnan'ın kaybedilmeden önce 3 kez gözaltına alındığı ancak serbest bırakıldığını söyleyen İnceören, Şubat ayı sonunda tekrar gözaltına alındıktan sonra İnan'dan bir daha haber alınamadığını belirtti.

 

Yüksekova

Yüksekova’da kayıp yakınları Sanat Sokağı'nda biraraya geldiler. Kayıp yakınları, 14 Nisan 1995'te Van'da kaybedilen ve kendisinden bir daha haber alınamayan H. Kadir Keremoğlu ve 1993'te katledilen A. Karim Vardar'ın akıbetini sordu.

Eyleme BDP Yüksekova İlçe Örgütü, Hakkari Barosu Başkanı Muhittin Güngör ve avukatlarında destek verdi. Eylemde konuşan Abdullah Canan'ın oğlu ve İHD üyesi Tayyip Canan, babasının katilinin Mehmet Emin Yurdakul olduğunu ifade etti. Canan ayrıca şunları söyledi:

Babamın katillerini unutmadığımız gibi, 1994 yılında Sakarya'da işkence ile katledilen Savaş Buldan, Hacı Karay ve Adnan Yıldırım'ı da burada anıyoruz. Ülkede infazlar, işkence, kötü muamele, yüz kızartıcı binlerce dosyalar zaman aşımına uğratıldı. Katillerde dışarıda geziyor. Bizler faili meçhul suçların insanlığa yapılan suçlar olarak adlandırıyor ve sorumluların yargı önüne çıkıncaya kadar alanlarda olacağız.”

Eylemde ayrıca 14 Nisan 1995'te Van'da kaybedilen ve kendisinden bir daha haber alınamayan H. Kadir Keremoğlu'nun oğlu Bahattin Keremoğlu da konuştu. Keremoğlu babasının kaçırılma olayını şöyle anlattı:

Yaptığımız araştırmalar sonucunda babamı Şeyhmus Durak’ın kaçırdığını ve JİTEM elemanı olduğunu belirledik. Durak’ın, babamı ‘Yeşil’ ve Alaattin Kanat’a teslim ettiğini öğrendik. Daha sonra MİT’in bir haber kaynağından, babamın infaz edildiğini öğrendik. Cesedi için haraç istedi. 20 yıldır adalet istediğimiz için savcılara, hakimlere gittik. Babamın katillerinin adını soyadını delillerle verdik. Ama babamın katilleri Van’da elini kolunu sallayarak dolaşıyor. Biz 20 yıldır babamızın katillerini istiyoruz. Amacımız öç almak değil, adaletin yerine gelmesi. 75 yaşındaki yaşlı babamın kemiklerinin nerede olduğunu söylesinler. Son olarak özel yetkili savcılara davayı götürdük.”

Ayrıca 15 Ağustos 1993 tarihinde Yüksekova Esentepe Mahallesi’nde katledilen Kerim Vardar’ın oğlu Zahir Vardar da babasının Yüksekova Tabur Komutanlığı’nca aralarında korucuların da bulunduğu askerler Esentepe Mahallesi’ni rastgele taraması sonucu öldürüldüğünü söyledi.

 

Batman

Batman’daki kayıp eylemini İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları gerçekleştirdi. 278. haftasındaki eylem Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yapıldı. Eylemde konuşma yapan İHD Batman Şube Başkanı Mehmet Bağatır, kayıplarla ilgili dosyalar için zamanaşımına uğramadan etkin ve genişletilmiş bir soruşturma yapılması gerektiğini ifade etti.

20 yıl önce faili meçhul bir şekilde kaybedilen Özgür Ülke gazetesi dağıtımcısı İsmail Ağaya’nın annesi Müfide Ağaya ise şunları söyledi: “Benim oğlum devlet tarafından katledildi. Oğlumu devletten istiyorum. Ben yaşadıkça oğlumun kemiklerini devletten isteyeceğim.”

 

Cizre

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde kayıp yakınları, Anadolu Lisesi önünde 276. kez biraraya geldi. Kayıpların fotoğraflarını taşıyan anneler, "faili meçhul" cinayetlere kurban giden yüzlerce kişinin fotoğraflarının bulunduğu "Kayıplar albümü" pankartı açtı.

Bu hafta 1992 yılında üç arkadaşı ile birlikte işe giderken infaz edilen Necdet Acu ve Silopi'de çobanlık yaptığı sırada mayına basarak hayatını kaybeden Abdullah Acu isimli kardeşlerin öyküleri anlatıldı. Eylemde konuşan anne Zeynep Acu, devletin adamları ve korucularının iki oğlunu kendisinden aldığını belirterek, "kanımın son damlasına kadar haklı davamın peşinde olacağım" dedi.