Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 6 Şubat depremine ilişkin sekizinci bilgi notunu paylaştı. “Deprem sonrası ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar hakkında” başlıklı bültende öneriler paylaşıldı.
Deprem sonrası bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riskinin arttığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Afetin olduğu bölgede sık ve/veya endemik görülen bir enfeksiyon hastalığı varsa dikkat edilmelidir. Çünkü afet koşullarının neden olacağı bu hastalık sayısında artış ve salgın beklenebilir.”
Bulaşıcı hastalıkların kontrolü için temel öneriler şöyle sıralandı:
“*Uygun geçici barınma koşullarının sağlanması
*Uygun beslenme koşullarının oluşturulması
*Temel sağlık hizmetlerinin verilebileceği uygun birinci basamak sağlık birimlerinin kurulması,
*Rutin bağışıklama hizmetlerine başlanması
*Gebe, kadın ve kız çocuklarının acil üreme sağlığı hizmetlerine erişiminin sağlanması
*Etkilenen kişi sayısı ve özelliklerinin saptanarak kayıt altına alınması bu kişilerin gereksinin duyduğu sağlık hizmetinin sunulması
*Temiz ve güvenli su sağlanması, atıklar, çöpler, tuvaletler, hayvan ölülerinin uygun şekilde toplanması ve zararsız hale getirilmesi ile ilgili çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini gerçekleştirebilmek için ilgili kurumlar ile işbirliği içinde çalışılması
*Maske tedariki ve kullanımının önerilmesi
*Dezenfektan temini ve dağıtımı.”
Bu temel önlemlerin yanında depremlerin ardından içme suyu sıkıntısı yaşandığına vurgu yapılan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:
“Yurttaşların temek kişisel hijyenlerine dikkat etmesi ve el yıkama, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkması ve yayılmasını önlemek açısından önemlidir.
Halk sağlığını korumak için, uygun sanitasyon, atık bertarafı, gıda hijyeni ve böcek/kemirgen üremesini önleyici önlemlerin alınması gereklidir. Görevlilerin uyarı ve önerileri doğrultusunda hareket edin, belirlenmiş tuvalet ve atık alanlarını kullanın.”