TTB'den 9. pandemi bülteni

Türkiye’de aşı uygulamasının Kürt illerinde düşük olduğunu dile getirilen TTB’nin 9. pandemi bülteninde iki doz aşının vurulmasında en yüksek il Çanakkale olarak belirtildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Temmuz 2021
  • 18:05

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu, haftalık hazırlanan "TTB Pandemi Bültenleri"nin 9.'sunu yapılan çevrimiçi basın toplantısında açıkladı.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, bültene ilşkin yaptığı sunumda Türkiye’de son günlerde iyileşen hasta sayısının yeni vaka oranından daha az olduğunu belirtti.

 Sağlık Bakanlığı’nın verileri üzerine Yerlikaya şunları söyledi:

“Haftalık açıklanacağı bildirilen veriler de halen paylaşılmamıştır. Toplam test ve vaka sayıları, toplam vefat sayısı, hastalarda zatürre oranları, ağır hasta sayısı ve toplam iyileşen hasta sayıları belirsizliğini korumaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından Kovid-19 durum raporları 8 aydır kamuoyuna ve bilim çevrelerine sunulmamıştır. En son 19-25 Ekim 2020 arası Haftalık Durum Raporu’nu açıkladılar.”

Delta varyantının görüldüğü kişi sayısını son bir haftada 284’ten 750’ye çıktığının söylediğini belirten Yerlikaya, “Delta varyantının ilk görüldüğü günden bugüne eğrisi nasıl seyretmiştir? Günlük değişimler nasıldır? Bu varyant hangi yöntemle tespit edilmekte ve izlenmektedir? Bu artış hızıyla Eylül ayında rakamların ne olacağı konusunda Sağlık Bakanlığı’nın bir öngörüsü var mıdır?” diye sordu.

Türkiye genelinden gerçekleşen fazladan ölümlere dikkat çeken Yerlikaya Covid-19 aşısına dair şunları söyledi:

“Aşı her durumda etkili olmakla birlikte salt aşıya bel bağlamış onu da istendiği ölçekte yaygın yoğun uygulayamamış ülkelerde, varyantların ciddi tehdit oluşturduğu açıktır. Varyantların bulaş dinamikleri toplumsal bağışıklanma eşiklerini özellikle genç nüfuslu ülkeler için sağlanamaz matematiksel düzeylere taşırsa en başa dönülecektir.”

Bölgesel eşitsizliğe dikkat çeken Yerlikaya bu konuda şu bilgileri aktardı:

“Muğla, Çanakkale, Kırklareli illerimizde yüzde 75 üzerine çıkan tek doz aşılama; Ağrı, Şırnak, Bitlis, Bingöl, Batman, Muş, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Siirt illerimizde yüzde 55 ve altında kalmış. İki doz aşılama oranı ise en yüksek yüzde 36 ile Çanakkale iken, en düşük yüzde 6 ile Urfa olmuştur. Bu, bölgesel eşitsizlikleri bir kez daha ortaya koymuştur. Aşılama hızının böyle devam etmesi halinde yüzde 70’lik eşiğe 1 Ekim 2021 tarihi öncesi ulaşmamız olanaklı görülmemektedir. Ayrıca Delta varyantının yayılımı ve daha genç yaşlardaki yoğunluğu göz önüne alındığında yüzde 80-85 aralığında bir toplumsal bağışıklık yakalamamız gerektiği görülmektedir.”

Aşılama konusunda aynı eşitsizliği göçmenlerde de olduğunu belirten Yerlikaya “Şeffaflık olmadan pandeminin yönetile”meyeceğini yeniden vurguladı.