Demirtaş: "Devran dönüyor ve onlar bunu göremiyorlar."

Edirne hapishanesinde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş Yeni Yaşam gazetesine verdiği röportajda "'Devran' dönüyor ve onlar bunu göremiyorlar. Ama korkunun ecele faydası yok." dedi

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Şubat 2020
  • 22:32

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş siyasal gündemler üzerinden bir dizi açıklamalarda bulundu. Edirne hapishanesinde tutuklu bulunan Demirtaş Yeni Yaşam gazetesine verdiği röportajda “‘Devran’ dönüyor ve onlar bunu göremiyorlar. Ama korkunun ecele faydası yok.”

Demirtaş ülkedeki siyasal gelişmeler hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

“Biz buradan bakınca halk nezdinde, dış politikada, ekonomide bitmiş, tükenmiş bir AKP görüyoruz. Elindeki devlet gücünü zorbalık yöntemleriyle kullanarak ömrünü uzatmaya çalışan bir iktidar var. Korku ve tehdit iklimini diri tutarak kendilerini güçlü ve alternatifsiz gibi göstermeye çalışıyorlar. Fakat muhalefetin giderek güçlendiğini ve topluma umut vermeye başladığını düşünüyorum. Bu durum giderek hızlanacak ve AKP’deki çözülme daha da derinleşecektir...”

Son dönemin öne çıkan gündemlerinden Libya ve İdlib süreci ile Kanal İstanbul gibi rant projelerini de değerlendiren Selahattin Demirtaş şunları söyledi:

“İktidar uzun süredir kendi içinde büyük krizler yaşıyor. Tek adam sistemi devletin tüm kurumlarını felç etmiş durumda, işleyen tek bir kamusal yapı yok artık. Tam bir akılsızlık, akıl tutulması hâkim durumda. İç ve dış politikadaki tutarsızlıkları, savrulmaları, aptallıkları eleştirebilecek tek bir insan yok ki etrafında. Her şey tek adama bağlı artık. Dolayısıyla çıkış yolunu hiç kimse bilmiyor, bulamıyor. AKP’nin düzelme ihtimaline AKP’liler bile inanmadığından oradan ayrılıp yeni partiler kuruyorlar işte”

Röportajın devamında AKP iktidarının savaş politikalarına, düzen muhalefetinin bu konudaki tutumuna ve Kürt sorununa da değinen Demirtaş AKP’nin savaşı bir iç politika argümanı olarak kullandığının aslında bütün muhalefet tarafından bilindiğini belirtti. Savaş konusunda düzen muhalefetinin iki yüzlü yaklaşımını eleştiren Demirtaş konu hakkindeki görüşlerini şu sözlerle dile getirdi:

“Söz konusu Kürtler olunca bu savaş politikalarına ‘devletin bekası’ adı altında ses çıkarılmayıp, hatta payanda oluyorlar. Ama Libya gibi Türkiye iç politikasını doğrudan etkilemeyecek bir meselede muhalefet rahatlıkla savaş karşıtı olabiliyor. Bu ilkesiz bir yaklaşımdır…”

Elazığ Depremi hakkında da görüş belirten Demirtaş, “Depremi önlemek mümkün değil tabii, ama yıkımı önlemek ya da yıkım olsa bile can kayıplarını önlemek mümkün. Ancak bu iktidarın zihniyetiyle hiçbir tedbir geliştirilemez. Çünkü doğayı ve insanı değil, rantı ve çıkarı merkeze alan ideolojiler depremden daha yıkıcıdır. AKP’nin 18 yıllık iktidarı boyunca ne ders çıkarıldı ne de tedbir alındı. Bir talan iktidarından başkaca ne beklenir ki” dedi.