AİHM: Demirtaş derhal tahliye edilsin

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuyla ilgili kararını verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Aralık 2020
  • 17:26

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuyla ilgili kararını açıkladı. AİHM Büyük Dairesi'nin kararında, "davalı devletin başvuranın derhal tahliyesi için gerekeni yapması" ifadeleri yer aldı.

"Derhal tahliye" vurgusunun yanı sıra, Türk sermaye devletine yönelik sert ifadelere yer veren AİHM, "Demirtaş'ın ifade özgürlüğü de ihlal edildi" hükmünü koydu. Ayrıca "Demirtaş'ın tutukluluğu hukuki değil siyasi gerekçelere dayanıyor" ifadelerinin yer aldığı kararda "Serbest bırakılmaması, hakkındaki ihlal hükmünün devamı anlamına gelecek" vurgusu yer aldı.

Demirtaş: Üzgünüm ama umutluyum

Kararın ardından Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden bir açıklama yaparak görüşlerini paylaştı. Demirtaş, "üzgün" ama "umutlu" olduğunu dile getirdiği açıklamasında, şu vurgulara yer verdi:

"Bu karar, Türkiye'de hukuk ve adalet sisteminin bizzat Hükümet eliyle çökertildiğinin de tescilidir. Dört yıldır hukuk dışı bir şekilde siyasi rehine olarak tutulmama rağmen bu karar beni sevindirmemiş, mutlu etmemiştir. Aksine üzgünüm....

Seçimi kazanıp koltuklarını korumak için bizleri cezaevinde tutarak hukuku ayaklar altına alıp ekonomiyi çökertenler keyiflerinden taviz vermezken, açlıktan kendini yakanlar adına üzgünüm. Keşke bedeli sadece ben ve arkadaşlarım ödeyebilseydik. Keşke bu ağır faturayı, tüm toplumun geleceğini karartacak şekilde herkese ödetmeselerdi. Kendmden çok halkım için, sizler için üzgünüm.

Ancak üzgün olduğum kadar da umutluyum. Çünkü ben halka güveniyorum. Demokrasi için el ele veren ve her geçen gün sayısı katlanan on milyonların gücüne güveniyorum...

Umutluyum. Çünkü ben, halkı aptal yerine koyanlara büyük bir ders verileceğini, hepsinin tarihin tozlu raflarına kaldırılacağını biliyorum."

Demirtaş'ın avukatlarından açıklama

Demirtaş'ın avukatlarından Mahsuni Karaman, kararı "ağır ve tarihi" diye yorumladı ve hakkındaki bütün suçlamaların boşa çıktığını vurgulayarak "Demirtaş’ın 4 yıldır siyasi sebeplerle rehin tutulduğu tescil edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Türk sermaye devleti, AİHM'nin Demirtaş'ın tahliyesi yönünde 2018 yılında verdiği kararı "kesin karar değil" diye es geçmiş, Demirtaş'ı "rehin tutmaya" devam etmişti. Avukat Karaman, bugün açıklanan kararın "kesin ve emredici" olduğunun altını çizerken "Türkiye yargısının,'karşı hamle yapar işi bitiririz' anlayışına kapılmadan Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir" dedi.

Demirtaş'ın avukatları da kararın ardından yaptıkları ortak açıklamayla kararın gereğinin yerine getirilmesini ve müvekkillerinin "beraat kararıyla derhal serbest bırakılmasını" istedi. Açıklama şöyle: