Suriye’de “tüm taraflar temas halinde”

TSK ve ÖSO çetelerinin Kürt halkını hedef alan saldırıları harekatın 7. gününde sürerken, tüm taraflar arasında temaslar da devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Ekim 2019
  • 14:26

Türk sermaye devletinin Kürt halkını hedef alan, Rojava’ya ve Suriye’ye yönelik savaş hamlesi 7. gününde yeni saldırılarla devam ediyor. SDG ve Suriye ordusu arasındaki anlaşma doğrultusunda bazı kentlere Suriye ordusu giriş yaparken, TSK ve ÖSO çetelerinin saldırıları sürüyor.

Suriye ordusunun girdiği Menbic’in köyüne saldırı

SDG’nin Suriye hükümetiyle anlaşmasının ardından, sınırı koruyacağı belirtilen Suriye ordusu belli bölgelerde konuşlanmaya başladı. ABD öncülüğündeki emperyalist koalisyona bağlı güçlerin de çekildiği bölgelerin bazılarına, Suriye ordusuna bağlı birlikler giriş yaptı. TSK’nın bombardıman gerçekleştirdiği Menbic’in yanı sıra Eyn Îsa ve Til Temir’e Suriye ordusunun girdiği belirtildi.

Bu gelişmelere karşın Türk sermaye devleti Menbic’e bombardımanlarına devam ediyor. Bu sabah Menbic’in Um Edeset El Farat köyüne yapılan saldırıda 2 sivilin yaşamını yitirdiği, 3’ü ağır en az 13 kişinin yaralandığı belirtildi.

Katliamlara devam eden ve “terör” demagojileri eşliğinde savaşı sonuna kadar götürecekleri yönünde açıklamalar yapan AKP şeflerinin Suriye yönetimiyle görüşme kararı aldıkları öne sürüldü.

Rusya: Tüm taraflarla temaslar sürüyor

Menbic’le ilgili gelişmelere dair Rusya Savunma Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı. Bakanlık, “Suriye hükümet güçleri, Menbic ve yakınındaki yerleşim birimlerinin tamamında kontrolü sağladı” bilgisini paylaştığı açıklamasında, TSK ve Suriye ordusunun kesişim hattında Rus askeri polisinin devriye faaliyeti yürüttüğü ifade edildi.

Rusya’dan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ise yürüttükleri görüşmelerle ilgili açıklama yaparak Türkiye ve Suriye arasında çatışma olmamasını umduklarını dile getirdi ve bu yönde “tüm taraflar” arasında temasların sürdüğünü ifade etti.

“Bölgedeki herkes anlaşmalı” gibi sözler sarf eden Bogdanov, Kürtler ve Suriye yönetimi arasında Rusya’nın arabuluculuğu üzerine sorulan soruya “Bu konuda konuşmaya henüz hazır değilim” diye yanıt verdi.

Kremlin’in Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev de Suriye ve Türkiye ile görüşme halinde olduklarını belirttiği açıklamasında, harekatla ilgili Türkiye’yle anlaşma yapmadıklarını ve Suriye sınırlarını Suriye ordusunun kontrol etmesi gerektiğini dile getirdi. Lavrentyev “Türkiye-Suriye sınırında güvenlik, sınır boyunca hükümet güçlerinin yerleştirilmesi ile sağlanmalıdır. Bu yüzden silahlı muhalifler şöyle dursun, Türk askerlerin dahi (Suriye'ye) girmesine hiçbir zaman destek vermedik” ifadelerini kullandı.

ABD heyeti “arabuluculuk için Türkiye’ye gelecek”

Türkiye’ye yönelik yaptırım kararını açıklayan ABD’den de harekatla ilgili yeni açıklama yapıldı. Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye ve SDG ile görüşme halinde olduklarını belirttiği açıklamasında, Trump’ın Erdoğan’ı ateşkese, SDG ile görüşmeye ve Kobanê kentine saldırmamaya çağırdığını belirtti.

“Başkan Trump, Erdoğan’dan Kobanê kentine hiçbir saldırı olmayacağına dair katı bir taahhüt aldı” diyen Mike Pence, iki taraf arasında arabuluculuk için yakın bir zamanda Türkiye’ye geleceğini söyledi.

Çin’den “harekatı durdurun” çağrısı

Türk sermaye devletinin kuzey ve doğu Suriye’ye yönelik saldırısına karşı bir açıklama da Çin’den geldi. Pekin’de Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang bugün günlük basın toplantısı düzenledi. Açıklamasında Türk hükümetine çağrı yapan Shuang “Suriye'deki askeri faaliyetlerinizi durdurup doğru yola geri dönün” diye konuştu.

Sermaye devletinin savaş hamlesine karşı silah satışını durdurma kararı alan ülkelere İtalya da eklendi. Finladiya, Norveç, İsveç, Hollanda, Fransa, Almanya ve Çekya’dan sonra İtalya da Suriye’ye yönelik harekat nedeniyle silah satışını durdurduğunu açıkladı. İngiltere’den de, Türkiye’ye silah ihracatı anlaşmalarının gözden geçirildiği, yeni silah ihracatı izinlerinin askıya alındığı şeklinde açıklama yapıldı.