Sivas Katliamı Sarıgazi’de kitlesel yürüyüşle anıldı

Sivas Katliamı’nın 26. yılında İstanbul’un Sarıgazi ilçesinde kitlesel yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Haziran 2019
  • 22:08

İstanbul Sarıgazi’de bir araya gelen devrimci ve ilerici kurumlar ile bölge cemevleri 2 Temmuz ‘93’de Sivas’ta yaşanan katliamı lanetlemek için anma yürüyüşü gerçekleştirdi.

Vatan İlköğretim Okulu önünde başlayan eylemde önde “Bozuk düzende sağlam çark olmaz! Sivas ‘93 unutmadık, unutturmayacağız!” ve “Baskılara, gericiliğe ve asimilasyona geçit yok!” şiarlı pankartlar açıldı. Sivas’ta katledilenlerin resimleri ile cemevlerinin ortak pankartı altında yürüyüş başladı.

Demokrasi Caddesi boyunca sloganlar ve ajitasyonlar eşliğinde yüründü. Demokrasi Caddesi’nin girişinde şunlar söylenerek saygı duruşunda bulunuldu:

Bundan tam 26 yıl önce Sivas’ta onlar bozuk düzende sağlam çark olmaz diyen Pir Sultan'ı, küllerinden yeniden doğanları anmak için buluşmuşlardı o kavruk temmuz ayında.

Nesimi'nin derisini yüzen cellatlara karşı güçlerini birleştirmek için buluştular Sivas’ta.

Pir Sultan'a atılan gülün hesabını sormak, yıllarca katliama uğrayan, zulme uğrayan ama baş eğmeyen yiğitlerin hesabını sormak için,

Kadılar müftüler fetva yazarsa

İşte kemend, işte boynum asarsa

İşte hançer, işte kellem keserse

Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan diyenleri anmak için,

‘Akarsuyum yansam da kül olup savrulsam da’ diyerek susturulmaya çalışılan ozanların hesabını sormak için toplandılar.

Onlar ‘yârin yanağından gayrı paylaşmak için her şeyi’ diyen dünyanın kurtuluşunu sosyalizm mücadelesinde gören devrimcilerin hesabını sormak için bir araya geldiler.

Ancak kıydılar canlarımıza 12'sinde Koray'dan 66'sında Asım Bezirci’ye Alevisi-Sünnisi, Türkü-Kürdü ile Hollandalı Carina Cuanna’ya kadar kıydılar canlarımıza.”

Saygı duruşunun ardından ortak açıklama okundu. Açıklamada şunlar dile getirildi: “26 yıl önce Pir Sultan Abdal Anma Şenlikleri için bir araya gelen onlarca ilerici devrimci, aydın, yazar, Alevi inancına mensup yüzlerce insan, eğri zamanda doğru söz söyleyenlerin mirasını devam ettirmek için semaha durmuştu. Dili, inancı, kimliği, emeği yok sayılanlar Pir Sultan'ın direncini kuşanmaya gitmişti. Fakat kendinden olmayana yaşam hakkı tanımayanlar Sivas'ta bir kez daha iş başındaydı. Tıpkı Dersimde, Maraş'ta, Zilan'da, Çorum'da, Gazi'de olduğu gibi...”

Katliamın tarihçesi anlatılan ve davanın zamanaşımına uğratılması teşhir edilen açıklama, katliamlar karşısında örgütlü bir güç olma ve mücadele çağrısıyla sonlandı.

Basın açıklamasının ardından Eski Ankara Caddesi trafiğe kapatılarak Sarıgazi Cemevi’ne yürüyüş devam etti. Sarıgazi Cemevi’ndeki anma programına geçildi.

Eylem boyunca “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Sivas’ı unutma unutturma!”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak!” sloganları atıldı. Geçtiğimiz yıllara göre daha kitlesel geçen yürüyüşe büyük bir coşku ve öfke hakimdi.

Kızıl Bayrak / Ümraniye