Katliamın hesabını sormak için emekçiler Sivas’taydı!

Sivas Katliamı’nın 26. yılında Madımak Oteli önünde yapılan eyleme binlerce emekçi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Temmuz 2019
  • 13:25

Sivas Katliamı bu yıl da binlerce emekçi tarafından lanetlendi. 2 Temmuz 1993 yılında yaşanan katliamı protesto etmek, katliamın hesabını sorma kararlılığını göstermek ve katledilen canlarını anmak için emekçiler Sivas’ta buluştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi önünde bir araya gelen emekçiler saat 10.00’da kortej oluşturarak Madımak Oteli’nin önüne yürüdüler. Yürüyüş boyunca emekçiler öfkeli bir şekilde “Sivas’ın hesabı sorulacak!”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Sivas’ın katili sermaye devleti!”, “Gelin canlar bir olalım!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak!” ve “Gün gelecek, devran dönecek katiller halka hesap verecek!” şiarlarını haykırdılar.

Kitle yürüyüş sonunda Madımak Oteli önünde toplandı. Ardından, katliamda yitirilenler için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Madımak Oteli önüne Sivas şehitlerinin yakınları siyah çelenk bıraktılar. Burada yapılan konuşmalarda katliamın karanlıkta kalan yönleri ortaya kondu.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Başkanı Gani Kaplan, Alevi emekçilerin en temel taleplerinden biri olan “Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi olması” talebini dile getirerek,  “Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi olması ve katiller Ahmet Alan ile Hakan Türkgil’in ismini anıttan sildirmek için mücadelemiz devam ediyor” dedi.

Madımak katliamında, katledilen şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Her geçen gün yüzleşilmemiş, adalet önünde hesaplaşılmamış bu katliamı ortaya çıkaran nefret kültürünün iktidar tarafından körüklenişini yaşıyoruz. Geçmişten bu güne bir ilerleme olmadığı gibi her an yeni bir kibrit çakılabilecek kadar gergin bir toplum ortamı yaşanıyor. Üst üste zorlama seçim süreçleri değerlendirilirse bu süreçte iktidar partisine oy veremeyen herkesin terörist olarak hedef gösterildiği süreçleri yaşadık. Yurttaşlar çok kırgın ve yaralı… İtina ile yetiştirilen ‘kindar ve dindar’ nesil bu kültürü bir adım öteye taşımaya hevesli ve kontrolsüz bir durumda. Bu durum cezasızlık ile teşvik ediliyor.”

Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi yapılması, cemevlerine yasal statü verilmesi, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve diyanetin lağvedilmesi talepleri yapılan konuşmalarda bir kez daha dile getirildi.

Bu yıl reformist sol ve devrimci hareket anmaya katılmazken, düzen solunun temsilcisi CHP en kitlesel siyasi parti olarak öne çıktı.

Kızıl Bayrak / Sivas