Güzeltepe’de ortak 2 Temmuz anması

Alevi Yol Kültür Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelen sol güçler Güzeltepe'de Sivas anması düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Temmuz 2019
  • 08:37

2 Temmuz’da Sivas’ta katledilenler İzmir Güzeltepe’de anıldı. Alevi Yol Kültür Derneği’nin çağrısıyla BDSP, Emep, Halkevi ve Kaldıraç'ın birlikte örgütleri 2 Temmuz anması için ön hazırlık sürecinde ortak çıkartılan bildiri, afiş Güzeltepe mahallesinde kapı kapı dolaşarak çağrı yapıldı. Yine A3 Afişleri yapıldı. Çağrı pankartı mahallenin iki girişine asıldı.

Sivas anması için dün akşam saat 20.00’de Uğur Mumcu Parkı’nda toplanıldı. Yürüyüş başladığı sırada polisin pankartsız ve slogansız yürüme konusunda engelleme girişimi kararlı duruş ile kısa sürede boşa düşürülerek yürüyüşe geçildi. Mahalle içinden ajitsayon konuşması ve sloganlarla anma yapılacak yer olan Firdevs düğün salonu alanına gelindi. Yürüyüş boyunca Sivas Katliamı başta olmak üzere devletin katliamcı yüzü teşhir edildi. Yine Sivas’ta 33 insanı yakan zihniyetle bugün cemaat-vakıfların da çocukların tecavüze uğramasını meşrulaştıranların aynı zihniyette olduğu belirtildi. Yine kadın taciz, tecavüz ve cinayetlerini meşrulaştıranlar, fabrikalarda işçilerin iş cinayetlerinde katledilmesine göz yumanların aynı zihniyetin ürünü olduğu vurgulandı. Sivas’ı yapanların zihniyetin bugün yine birçok katliama imza attıkları vurgulandı.

Yürüyüş boyunca "Sivas şehitleri ölümsüzdür!", "Faşizmi karşı omuz omuza!","Katil devlet hesap verecek!", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!" sloganları atılarak Sivas şehitlerinin tek tek isimleri okundu.

Anma yapılacak alana gelindiğinde program Sivas şehitleri şahsında bugüne kadarki katliamlarda şehit düşenler adına saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından ortak basın metnini Alevi Yol Kültür Derneği başkanı okudu.

Basın açıklamasında “2 Temmuz tarihinin sayfalara kara bir leke olarak yazıldı” denilerek Sivas’ta katledilenler ölüme semah dönerek gittikleri söylendi. Devamında bu katliamın devlete hakim güçler tarafından planlandığı söylendi. “Geçen 26 sene içinde hesap sorulması bir tarafa dursun baskı ve katliamlar isim değiştirerek devam etti. Sivas katliamı zaman aşımına uğratıldı. Katliamı gerçekleştirenler AKP iktidari tarafından değişik kademelere getirildiler katiller devlet eliyle aklandı ve ödüllendirildiler” ifadeleri kullanıldı.

“26 yıl önce Sivas Laiklere mezar olcak diyerek aydınları yakanlar; Ensar Vakfı’nda çocuk istismarını meşrulaştırarak bir kereden birşey olmaz diyen, kadın taciz tecavüz ve cinayetlerini meşrulaştıranlardan biliyoruz. Sivas’ı O gün yakanları kendilerine muhalif olan gazeteci, sanatçı, aydın duyarlı herkesimi gözaltı ve tutuklamalarından biliyoruz.

Biz onları iktidarları her köşeye sıkıştığında savaşa, katliamlara sarılmalarından biliyoruz ‘devletin bekası’ diyerek kendi bekalarını kurtarmak için her yolu denemelerinden biliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Bugün de aynı egemen zihniyetin kendisinden olmayanı yok etmek üzere kurulduğu belirtilerek “Kerbeladan dersime, Maraştan Sivasa, Çoruma, Geziye, Roboski’ye , cezaevi katliamlarına , Suruç'a hiç bir yerde katliam yapmaktan geri durmadılar” denildi.

Pir Sulat Abdal’ın “Bozuk düzende sağlam çark olmaz” sözünün hatırlatıldığı açıklamada “Bu katliamların sona ermesi ancak ve ancak bu düzenin değişmesiyle mümkündür. Bunun için bir olmak diri olmak gerek çaldığımız sazda, döndüğümüz semahla Zalimin zulmüne karşı söylemeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Birlik beraberlik çağrısının ardından şiir ve yerel sanatçıların dinletileriyle devam eden anma son olarak Alevi Kültür Derneği eski bağlama hocasının seslendirdiği türkülerle sona erdi. 2 Temmuz günü Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılacak anmaya çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir