SES ve TTB, Adıyaman ve Antakya’da yaptıkları çalışmalara ilişkin hazırladıkları raporda sorunların devam ettiğine dikkat çekti.
“Beslenme sorunu kapıda!”
6-13 Mayıs tarihleri arasında Adıyaman’da yapılan çalışmaların aktarıldığı raporda çadırkent ve konteyner kentlerde yaşamın henüz tam olarak kurulamadığı vurgulandı. Kadınların tuvaletleri çadırlara uzak olmasından kaynaklı gece kullanımında sorun yaşandığı belirtildi.
Kaldırılan enkazların şehrin yakınındaki dere yatağına döküldüğü bilgisi verilen raporda, “Her türlü atığı içeren bu moloz yığınlarının toprak ve su kirliliğine yol açması kaçınılmaz. Uzun dönemde farklı bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkması muhtemel” denildi.
Köy ziyaretlerine de değinilen raporda, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonun yaygın olduğuna dikkat çekildi. Çocukların uzun dönemde psikososyal desteğe ihtiyacı olduğu vurgulandı.
Raporda bölgede çalışan sağlık emekçilerinin barınma, esnek çalışma, tayin gibi sorunlarına da yer verildi.
Raporun devamında şu vurgular yapıldı:
“Ziyaretlerimiz esnasında hasta çocuk ve erişkin muayeneleri yapıldı, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu ve erişkinlerde akut gastroenterit vakaları vardı. Kalabalık yaşam, su sıkıntısı ve hijyen koşullarının kötü olması nedeniyle uyuz vakaları vardı. Çadır ve konteyner kentlerde üreme sağlığı ile ilgili hiçbir çalışma yoktu, talep üzerine elde bulunan kısıtlı sayıdaki doğum kontrol hapı (OKS) dağıtıldı.”
Raporun sonuçlar bölümünde ise şunlar ifade edildi:
“-SES ve TTB ekibi ile birlikte sağlık çalışanlarının durumunu görmek, sorunlarını dinlemek, dayanışmak çok kıymetliydi.
-Hemşirelik haftası nedeniyle sağlık çalışanlarının ziyaret edilmesi bizlere ve onlara iyi geldi. Başta sağlık personeli olmak üzere barınma sorunu çözülememiştir.
-Özellikle çocukların kendi beslenme alışkanlıklarına dönülmesi ve psikososyal destek sağlanması önemli.
-Havaların ısınması ile çadır ve konteyner kentlerde yaşam daha da zorlaşacaktır.
-İzmir BB’nin kurduğu aşevi gibi gönüllü yardım kuruluşları çekilmektedirler, beslenme sorunu kapıda görünmekte.”
“Antakya’da şebeke suyu sorunu 3 aydır çözülemedi”
SES ve TTB’nin 17 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında Antakya’daki çalışmalarının da aktardığı raporda su sorununa dikkat çekildi.
Başlıca içme ve kullanma sularına, kanalizasyona, moloz ve enkaz atıklarına değinilen raporda “Felaketin üzerinden üç ay gibi bir zaman geçmiş olmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı tarafından şebeke suyunun içme suyu olarak kullanımının uygun olmadığı açıklaması sebebiyle ambalajlı sular içme suyu olarak kullanılmaktadır” denildi.
Raporda ambalajlı suların hem miktar olarak yeterli olmadığına hem de mevcut ambalajlı suların dağıtımında yeterli bir lojistiğe sahip olunmadığına değinildi.
Temiz ve içilebilir suyun insan yaşamının temel koşulu olduğu vurgulanan raporda, HATSU Genel Müdürlüğü ile geliştirilen ve çadır alanlarında “mahalle çeşmesi” olarak isimlendirilebilecek çalışmanın sadece kullanma suyu olarak kullanılması amacıyla HATSU birimlerine bildirime başlandığı aktarıldı.
Düzensiz çadır alanlarının tamamında WC ve duş sayısının son derece yetersiz olduğu, mevcutların kanalizasyon ya da fosseptik bağlantılarının çoğunlukla olmadığı belirtilen raporda, enkaz ve moloz atıklarına değinildi.
Yıkımdan en çok etkilenen yerlerde hiçbir çalışma yapılmadığı aktarıldı.