Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri inşaat devam ettiği halde açılışı yapıldığı gerekçesiyle gündemde olan Hatay Defne Devlet Hastanesi’ni ziyaret etti.
Hastanede görev yapan sağlık çalışanlarının ziyaret edildiği programda hastanede yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu. TTB’den ziyaret sonrası yapılan açıklamada hastanede yaşanan sorunlara dikkat çekildi.
Ulaşım sorunlu, elektrik kesiliyor, ameliyat yapılamıyor
TTB’in yaptığı açıklamada sorunlar şöyle sıralandı:
“*Hastane yolunun dar ve virajlı olması, acil hastaların hastaneye ulaşımı için sorun teşkil etmektedir. Hastane önünde park alanı da bulunmamaktadır.
*Acil alanı sıradan bir poliklinik odasıdır ve alanda sık sık elektrik kesilmektedir.
*Acil müdahale ekipmanı olmamasına karşın acil vakaların alınması, müdahalelerin yetersiz kalmasına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
*Triyaj yapılamaması nedeniyle hastaların öncelenmesinde sorunlar doğmakta; hekim/sağlık emekçisi-hasta ve hasta-hasta arası gerginlikler yaşanmaktadır.
*Güvenlik işçisi sayısı yetersizdir. Beyaz Kod verilecek bir sistem bulunmamaktadır.
*Kadın doğum uzmanı olmasına karşın ameliyathane, doğumhane ve olası müdahaleler için araç-gereç bulunmamakta; normal doğum dahi yapılamamaktadır.
*Kadın hekimler/sağlık emekçileri için sadece bir tuvalet bulunmaktadır ve yeterli temizlik yapılmamaktadır.
*Yemekler doyuruculuktan ve besleyicilikten uzaktır. Kantin olmaması nedeniyle nöbetlerde de beslenme ihtiyacı giderilememektedir.
*Hastaneye herhangi bir toplu ulaşım olmaması, hem hekimler/sağlık emekçileri hem de hastalar/hasta yakınları için soruna yol açmaktadır.
*Nöbetle çalışmak durumunda olan hekimler/sağlık emekçileri için dinlenme odası yoktur. *Yatan hasta odalarının kolluk tarafından kullanılması nedeniyle dinlenme alanı kalmamaktadır.
*Yeni atanan sağlık emekçilerinin geçici ve kalıcı barınma sorunları devam etmektedir.
*Hekimlerin/sağlık emekçilerinin barınma sorunu, aileleri gözetilerek düzenlenmemektedir. Çocuklara bakım verecek bir kişi veya kalabilecekleri kreş yoktur.
*Eğitim araştırma hastanesinden görevlendirilen hekimlerin/sağlık emekçilerinin yazılı görevlendirmeleri ile ilgili sorunlar sürmektedir.
*Hassa, Payas gibi ilçelerden görevlendirilen hekimler tam zamanlı ve 30 gün boyunca icap usulü çalışmaktadır. Buna karşın icap ücreti, yönetmelik gerekçe gösterilerek 7 gün üzerinden yatırılmaktadır.”