SES: 8 binden fazla sağlık emekçisi pozitif

SES sağlık çalışanlarının koronavirüsten korunması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Nisan 2020
  • 23:59

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından yapılan anket, sağlık alanındaki önlemlerin ve Kişisel Koruyucu Donanımların (KKD) yetersizliğini ortaya koymuştu.

Bunun ardından Sağlık Bakanlığı tarafından hiçbir adım atılmaması ve koşulların düzelmemesi üzerine SES, 15-18 Nisan 2020 tarihleri arasında web ortamında ikinci anketini yaptı. 

Türkiye genelinde 52 ilden 294 sağlık kurumunun katıldığı anket sonuçları SES Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısıyla duyuruldu.

İtalya’daki sağlıkçıların durumu

SES Eş Genel Başkanımız Gönül Erden’in yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının koronavirüse yakalanmalarıyla ilgili İtalya’daki duruma dikkat çekerek şu verileri paylaştı:

“İtalya vaka ölüm oranları açısından en kötü durumdaki ülkelerden biridir ve 3 Nisan itibarıyla İtalya’da 74 hekim olmak üzere maalesef hayatını kaybeden sağlık emekçisi sayısı 120’i geçmiştir. Bildirilen 120 bin vakanın 10 bini yani %8’i sağlık emekçisidir. Bunların yüzde 20’sini doktorlar, yüzde 50’sini hemşireler ve yüzde 30’unu teknisyen ve ambulans şoförü gibi diğer görevliler oluşturmaktadır. Tedavi edilmekte olan neredeyse 10 hastadan biri sağlık emekçisidir. Çin’de ağır ya da kritik hastaların %14,8’ini sağlık emekçileri oluşturmuştur. Ayrıca çok yüksek oranda hastada da bulaş nedeni olarak sağlık kurumları bildirilmektedir.” 

8 binden fazla sağlık emekçisi pozitif

Anket çalışmasına katılan sağlık kurumlarının %59’unda sağlık çalışanlarında koronavirüs tespit edildiği belirtilen açıklamada, en az 2.103 emekçiye hastalık bulaştığı ifade edildi. Devamında bu sayı üzerinden, kamu hastaneleri ve üniversite hastaneleri için toplam sayının en az 5788 olduğu aktarılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Özel hastaneler ve birinci basamak sağlık kurumları da bu tabloya eklendiğinde ve özel sağlık kuruluşlarında güvencesizliğin daha ağır yaşandığı, maliyetler nedeniyle de koruyucu önlemlerin daha sınırlı olabileceği göz önünde bulundurulduğunda, ülke genelindeki pozitif tanılı sağlık emekçisinin 8 binden fazla olduğunu öngörmekteyiz. Ankette edinilen bilgilere göre tanılı sağlık emekçilerinin 388’i doktor, 659’u ede/hemşire, 211’i sağlık memuru/teknisyen, 279’u temizlik işçisidir.”

Önlem yoksa çalışmaktan kaçınmalı

Sağlık emekçilerini korumadan salgınla mücadele edilemeyeceğini ve toplum sağlığının korunamayacağını vurgulayan Erden, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir kez daha sağlığımızın korunması için alınması gereken önlemler alınmadığında, çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanmanın bir hak olduğunu; hem kendi sağlığımız için hem de toplumun sağlığı için önlemlerin alınmasını yöneticilerin inisiyatifine bırakmadan önlemlerin alınması için mücadelenin zorunlu olduğu hatırlatmak istiyoruz. Sağlık alanında alınan önlemler ve sağlık örgütlenmesindeki tablo ortadadır. Sürecin başından beri ifade ettiğimiz uyarılarımızı ve önerilerimizi tekrarlıyoruz. Sağlık emekçilerini de gerekli tüm önlemlerin alınmasını sağlamak için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”